30:e mars 2020

Nej till beställd omsorg till brukare från andra kommuner

Falkenbergs kommun kommer inte erbjuda stöd och hjälp till äldre och sjuka personer som bor i andra kommuner, men som tillfälligt vill bo i Falkenberg. Detta med anledning av coronaviruset.

Frågan om att ta emot personer med hjälpbehov från andra kommuner aktualiserades på socialförvaltningen under förra veckan. Anledningen är att äldreomsorgen redan i dag påverkas av coronaviruset och läget förväntas bli tuffare framöver.

Socialförvaltningens bedömning är att hemtjänsten inte kommer att klara av att ta emot brukare från andra kommuner.

Delar socialförvaltningens bedömning

Med anledning av detta har socialnämndens ordförande Kerstin Rosell i dag, måndagen den 30 mars, tagit beslut om att socialförvaltningen inte ska verkställa de beställningar gällande tillfällig vistelse som kommer in till kommunen. Beslutet gäller tills vidare.

– Vi följer utvecklingen noga och de rådande omständigheterna gör att vi inte kan ta emot dessa personer just nu, säger Kerstin Rosell.

Alla ska undvika resor i Sverige

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska alla undvika att resa inom Sverige. Sjuka personer och personer över 70 år ska inte resa alls.

– Vi måste alla bidra till att dämpa spridningstakten av covid-19 och genom detta beslut tar kommunen sitt ansvar i att skydda riskgrupper, säger Kerstin Rosell.

– Vi kan inte heller belasta hemtjänsten ytterligare i ett redan ansträngt läge. Vi måste vara rädda om våra medarbetare.

Vad är tillfällig vistelse?

Personer över 65 år som har behov av hjälp och stöd i form av bland annat hemtjänst kan ansöka om tillfällig vistelse i annan kommun än den de är bosatta i. Hemkommunen skickar då en beställning till den aktuella kommunen.