28:e september 2021

Mer öppet och färre råd från 29/9

29/9 lättar Folkhälsomyndigheten ytterligare på restriktioner som införts till följd av pandemin. För kommunens del innebär det att många av våra verksamheter kan börja öppna upp ännu mer. Till exempel blir det fler evenemang med större publik och att det kommer att gå att åka till Klitterbadet utan att boka tid. Rådet att arbeta hemma om det går försvinner också.

Folkhälsomyndigheten bedömer också att de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 kan tas bort den 29 september. Det finns nya allmänna råd som riktar sig framför allt till vuxna som inte vaccinerat sig, eftersom ovaccinerade löper större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra.

Detta gäller dig som valt att inte vaccinera dig

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

1. hålla avstånd till andra människor, och
  2. särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Detta gäller alla

Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor. Du ska också testa dig.

Detta gäller i våra verksamheter

Våra verksamheter öppnar upp i den takt de kan göra det på ett säkert sätt. För att veta vad som gäller, besök webbplatsen för varje verksamhet. Du som inte är vaccinerad, är själv ansvarig för att du följer de allmänna råden. Du som studerar eller har barn i förskola eller skola, får information i Unikum om eventuella förändringar. Inom vård och omsorg följer personalen de råd och föreskrifter som finns. Du som besöker verksamheter där det finns personer i riskgrupper får gärna fortsätta vara extra försiktig.

Tack för att du fortsätter att visa omtanke!