19:e november 2019

Ljusfesten 22 november uppmärksammar barns rättigheter i samhället

Fredag den 22 november är det Ljusfesten på Stortorget i Falkenberg. Då tänds barnens egna lyktor som en manifestation för att synliggöra barnen, ge dem en röst och tillsammans skapa gemenskap och magi i det offentliga rummet.

Ljusfesten är en nationell manifestation där vi firar internationella barndagen på flera platser över hela Sverige. Att alla barn är lika mycket värda, har samma rättigheter och att ingen får diskrimineras. I Falkenberg är ljusfesten ett samarbete mellan biblioteken, Falkenbergs museum, UngFbg, KomTek och Rädda Barnen. Förskolor, skolor och ungdomsföreningar är inbjudna att delta och lyktorna som tänds under kvällen är skapade av barn runtom i hela kommunen.

- Ljusfesten är ett av våra viktigaste evenemang under hela året. Barnen är ljuset i vår tillvaro och ger oss hopp om en god och glad framtid, säger Ulf Andersson, kulturchef på Falkenbergs kommun.

Falkenbergs kommun tar fram policy för att följa barnkonventionen

Barns rättigheter är ständigt aktuellt och i år uppmärksammar vi detta lite extra då FN:s barnkonvention blir svensk lag den 1 januari 2020. Konventionen stärker barnens rätt i vårt samhälle. Läroplanen för både förskola och skola slår också fast att det är skolans uppdrag att förmedla kunskap och förståelse för de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.

-Vi är på väg att ta fram en policy för att säkerställa att vi följer barnkonventionen i alla våra verksamheter. Den är just nu ute på remiss i alla politiska nämnder, berättar Erika Erlingsson från Falkenbergs kommuns hållbarhetsavdelning.

Fotbollsherrarnas förbundskapten Janne Andersson talar på Ljusfesten

Under kvällen på Stortorget blir det dans- och musikunderhållning med bland annat elever från Vesterhavsskolan och skådespelaren Jojje Jönsson. Gästar gör även fotbollherrarnas förbundskapten Janne Andersson.

- Fotboll och kultur är båda viktiga för att barn ska kunna ha en värdefull fritid och må bra. Både i sporten och kulturens värld handlar det om att se barnen för dem de är, uppmuntra dem och få dem att våga testa nya saker, säger Ulf Andersson som bjudit ner sin bror för att tala på Ljusfesten i Falkenberg.

Program Ljusfesten 22 november

Lyktorna tänds kl. 17.00 och alla lyktor ska lysa kl. 18.00 då själva programmet startar.

Under kvällen blir det dans- och musikunderhållning med elever från Vesterhavsskolan och skådespelaren Jojje Jönsson. Rädda Barnen kommer att hålla tal om barnkonventionen och tala kommer även fotbollherrarnas förbundskapten Janne Andersson att göra. På plats finns även den rullande fritidsgården ”Yngve”, där det serveras glögg och pepparkakor. Välkommen!