23:e november 2020

Kommunen planerar för förlängning av skärpta allmänna råd

Region Halland ber Folkhälsomyndigheten om fortsatta skärpta allmänna råd för länet. Syftet är att minska spridningen av coronaviruset. Till följd av detta planerar kommunen att hålla vissa anläggningar fortsatt stängda.

Region Halland har under måndagen den 23 november meddelat Folkhälsomyndigheten att de allmänna råden för Halland behöver förlängas. Under tisdagen tar Folkhälsomyndigheten det formella beslutat att förlänga råden som redan gäller.

Syftet med råden är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor, detta för att minska smittspridningen av coronaviruset i Hallands län.

– Läget är fortsatt allvarligt. Om vi tillsammans tar vårt ansvar så kan vi också minska smittspridningen. Vi behöver alla minska ner på antalet personer som vi träffar, sa Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunerna i Halland samarbetar och hanterar råden på liknande sätt.

Om Folkhälsomyndigheten beslutar i enlighet med vad som Region Halland vill ha, kommer följande fortsatt att gälla i Halland tom den 13 december, med tillägg av den nya begränsningen för allmänna sammankomster:

• Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med, dvs inte vara närmare än 1-1,5 meter. För ensamstående gäller att man kan komma överens om att umgås med ett fåtal personer
  • Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19.

Under måndagen den 23 november beslutade Länsstyrelsen i Hallands län om ett publiktak på åtta personer i Halland för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta i samråd med Folkhälsomyndigheten samt smittskyddsläkaren i Halland.

Publiktaket på åtta personer gäller från och med 24 november och gäller tills vidare. Med undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20.

Kommunala verksamheter som har stängt eller anpassats till råden

Falkenbergs kommun har anpassat eller stängt vissa av sina verksamheter för att kunna följa de skärpta allmänna råden. Verksamhetsförändringarna gäller så länge de skärpta allmänna råden gäller.

Argus
Biblioteket är endast öppet för lån och återlämning av lån. Vi uppmanar besökare att inte stanna kvar i lokalerna. Turistinformationen stänger fysiskt men går att nå på telefon och mail. Gymnasieskolans verksamhet är öppen som vanligt.

Våra äldreboenden
Vi uppmanar dig som planerar ett besök på ett av våra äldreboenden att vänta till dessa att de skärpta allmänna råden inte gäller. Vill du ändå besöka ett äldreboende krävs en föranmälan.

Biblioteken i hela kommunen
Biblioteken är öppna för lån och återlämning av lån. Vi uppmanar besökare att inte stanna kvar i lokalerna.

Kulturskolan
Kulturskolans verksamhet övergår till distansundervisning. Kulturskolan återkommer med mer information till berörda elever och vårdnadshavare.

Träffpunkter för seniorer och Mötesplats Mölle
Verksamheterna är stängda.

Öppna förskola
Gullvivans öppna förskola och den öppna förskolan på familjecentralen Skogstorp stänger från och med torsdagen den 5 november.

Klitterbadet
Klitterbadet stänger för allmänheten. Har du ett träningskort eller simkort fryser vi detta och förlänger med den tid som anläggningen har stängt. Kortet kommer aktiveras när de allmänna råden ändras. Detta kommer att ske automatiskt.
Klitterbadet är öppet för grundskolans simundervisning och föreningsverksamhet för unga födda 2005 eller senare. Omklädningsrum kommer att vara öppna för förening- och skolverksamhet och kommer då att anpassas för respektive aktivitet.

Kommunala idrottsanläggningar
Anläggningarna är endast öppna för idrottsverksamhet som riktar sig mot barn och unga födda -05 eller senare. Undantaget är elitidrott.

Falkenbergs ishall
Ishallen är stängd för allmänhetens åkning.

Designmuseet Rian
Museet stänger tills vidare.

UngFbg
Stänger sin öppna verksamhet. Anpassade aktiviteter sker framförallt utomhus eller digitalt.

Komtek
Ställer in sin verksamhet.

Gröna gatan
Håller stängt.