Lokala allmänna råd på grund av covid-19 i Falkenberg och Halland.

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter kommer att vara stängda för allmänheten, till exempel Klitterbadet och våra mötesplatser för äldre. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

20:e november 2020

Kommunen går över till munskydd vid ansiktsnära arbete

Region Halland rekommenderar att kommunens vård- och omsorgspersonal ska använda munskydd istället för visir vid ansiktsnära arbete. Falkenbergs kommun har nu tagit fram rutiner för detta.

I maj bestämdes det att all vård- och omsorgspersonal skulle använda visir vid de arbetsmoment då man är inom en meter från vårdtagaren. Syftet var att ytterligare stärka skyddet för att hindra äldre och andra riskgrupper att drabbas av covid-19.

Går över till munskydd

I förra veckan gick Region Halland ut med rekommendationen att personalen istället ska använda munskydd i dessa situationer. Nu har Falkenbergs kommun tagit fram lokala rutiner för hur munskydden ska användas.

– Smittskydd Halland och Vårdhygien rekommenderar nu munskydd utifrån att kunskapsläget har förändrats. Man gör nu bedömningen att munskydd ger ett bättre skydd i dessa sammanhang och då följer vi självklart denna rekommendation, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Falkenbergs kommun.

Kan bara användas en gång

Munskydd är en engångsartikel som ska kasseras när det använts.

– Det är väldigt viktigt att man till exempel inte sätter det under hakan och sedan sätter på sig det igen, för då riskerar man att föra smitta vidare, säger Anja Sönnerstedt.

– Man får inte heller röra vid munskyddet under tiden som det sitter på. Det är mycket att tänka på, men våra medarbetare är duktiga på att anpassa sig efter nya rutiner och arbetssätt, så jag känner mig trygg i att den här övergången kommer att gå bra, tillägger hon.

Den beräkning som gjorts visar att det kommer att krävas runt 260 000 munskydd varje vecka i Falkenbergs kommun.

Finns det en risk att kommunen får brist på munskydd och vad gör man då?

– Som det ser ut nu så har vi en god tillgång på munskydd. Om det skulle uppstå en brist så får vi gå över till att använda visir fram till dess att vi får nya munskydd. Vi har gott om visir och de ger också ett förstärkt skydd för vårdtagaren, så jag ser inte att det kommer att bli ett problem, säger Anja Sönnerstedt.