Information med anledning av corona/covid-19

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer
25:e september 2018

Internationellt intresse för kommunens äldreomsorg

Tolv personer som arbetar inom vård- och omsorgssektorn på olika orter i Japan är just nu på besök i Falkenberg. Syftet med besöket är att få kunskap om hur Sveriges äldreomsorg är uppbyggd.

– Gruppen kommer att stanna i Falkenberg i en vecka och ska bland annat få lära sig mer om hur vi arbetar förebyggande, bemöter personer med demenssjukdom, dokumenterar mobilt och hur vi arbetar inom hemtjänsten. Vi har kommit långt inom dessa områden och det är jättespännande att de vill ta del av våra erfarenheter, säger Susanna Lagerlöf, enhetschef på äldreboendet Solhaga.

Stora skillnader mellan Japan och Sverige

Susanna Lagerlöf och områdeschef Heidi Evesson hade ett inledande möte med gruppen onsdag morgon och berättade då om den lagstiftning som svensk äldreomsorg vilar på. De pratade också om hur vi jobbar här i Falkenbergs kommun och vilka framtida utmaningar vi står inför.

– I Japan tänker vi mest att det är familjen som tar hand om de äldre, men det håller på att förändras. Vi måste börja tänka att samhället ska hjälpa våra äldre, säger Yuriko Oikawa som arbetar som enhetschef på ett äldreboende i Japan.

Ska bygga ut hemtjänsten

Watanabe Masanori arbetar på ett sjukhem och är specialist inom demenssjukvård.

– Vi har som mål till 2025 att utöka hemtjänsten så att de som vill ska kunna få bo kvar hemma. Men det är många som vill flytta till ett boende, som tycker att det känns tryggt, säger han.

Kontakt