Tack för att du håller avstånd, tillsammans kan vi minska risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Bevattningsförbud i delar av Falkenbergs kommun

Från 8/7 är det bevattningsförbud i Falkenbergs centralort, längs kusten och i delar av inlandet. Det är t ex inte tillåtet att vattna gräsmattan, fylla poolen eller använda högtryckstvätt. Läs mer för att se var det är förbud.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer
25:e juni 2020

Inga fläktar i gemensamma utrymmen på våra boenden

Folkhälsomyndigheten har anpassat sina råd gällande hur en värmebölja bör hanteras utifrån rådande covid-19 situation. En viktig skillnad är att fläktar ska undvikas i gemensamma utrymmen på våra särskilda boenden.

Vi vet av erfarenhet att sommaren kan bli varm på våra boenden. Det finns många sätt att hantera värmen. Bland annat är utomhusvistelse bra då det ofta är mycket varmare inomhus än utomhus om man vistas i skuggan. Inne kan värmen stanna kvar även efter att temperaturen har gått ner. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.

Undvik fläktar

När det gäller anpassning av inomhusmiljön vill man att fläktar i gemensamma utrymmen ska undvikas på grund av smittorisken.

I brukarnas egna lägenheter finns det ingen begränsning med att använda fläktar om man så vill. Viktigt är dock att dörrar hålls stängda till de egna lägenheterna.

Viktigt att tänka på är även hur fläktar används i ordinärt boende. Hemtjänstpersonal bör se till att eventuell fläkt stängs av under själva vård- och omsorgsarbetet.

Lämpliga åtgärder vid höga temperaturer

Folkhälsomyndigheten föreslår ett antal åtgärder för att sänka temperaturen på våra boenden som; markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring.

Portabla AC på våra boenden är tillåtna att användas både i den egna lägenheter samt i gemensamma utrymmen på våra särskilda boenden. Läs mer om de nya anpassade rekommendationerna på Folkhälsomyndigheten sida.

För dig som arbetar som vård och omsorgspersonal finns det även en uppdaterad riktlinje i HSL-handboken kring hur vi hanterar värme på våra boenden under en pandemi.

Länkar

FHM rekommendation för hantering av värmebölja och covid-19länk till annan webbplats

Kunskapsguiden Socialstyrelsen – praktiska råd för vård och omsorgspersonallänk till annan webbplats


Kontakt