26:e oktober 2020

Information om dom mot tidigare anställd

Under måndagen den 26 oktober kom en fällande dom mot en tidigare anställd som jobbat på en kommunal förskola. Domen handlar om övergrepp mot barn.

Under sommaren polisanmälde Falkenbergs kommun en anställd sedan det förekom misstanke om att personen under sin arbetstid begått övergrepp mot barn. Under måndagen den 26 oktober kom en fällande tingsrättsdom mot personen.

– Vi förstår att det här väcker känslor. Vår prioritet har hela tiden varit att ge stöd till vårdnadshavare och personal på den berörda förskolan i samverkan med andra aktörer, säger Stigert Pettersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun.

Stöd till vårdnadshavare och personal

Falkenbergs kommun har under utredningstiden varit behjälpliga för polisen. Utöver att bistå polisens utredning har Falkenbergs kommuns gett stöd till alla berörda i samverkan med andra aktörer, däribland BVC.

Jobbat på en kommunal förskola

Den åtalade personen har endast varit på en kommunal förskola, och då under drygt ett halvår. I samband med polisanmälan mot personen informerade Falkenbergs kommun samtliga vårdnadshavare på den aktuella förskolan om ärendet.

Titta på rutiner

Under sensommaren och hösten har Falkenbergs kommun granskat delar av de rutiner som förskoleverksamheten jobbar efter.

– När allvarliga händelser inträffar är det viktigt att vi går tillbaka och ordentligt analyserar vad vi kan göra annorlunda. Vi har ett ansvar i att trygga vår verksamhet, men det vilar också ett stort individuellt ansvar hos den nu dömda personen som begått det här brottet.