1:a september 2021

Gröna gatan öppnar och kommunens mötesplatser för äldre börjar med fler aktiviteter

På kommunens mötesplatser för äldre kommer det från och med den 1 september att anordnas två till tre aktiviteter i veckan. Även Gröna gatan som riktar sig till personer med nedsatt psykisk hälsa kommer att öppna upp i liten skala.

Gröna gatan är en verksamhet som riktar sig till vuxna personer upp till 64 år med nedsatt psykisk hälsa. Verksamheten stängde i november 2020 med anledning av pandemin.

– Vi har haft denna verksamhet stängd i nio månader och nu ser vi att vi behöver öppna, om än i liten skala. Självklart kommer verksamheten anpassas efter rådande rekommendationer och alla, deltagare som personal, måste vara noga med att hålla avstånd, säger Danijela Sredojevic, enhetschef för socialpsykiatrin.

– Det är behovet hos denna målgrupp som styr att vi nu väljer att öppna. Vuxna med nedsatt psykisk hälsa hamnar lätt i social isolering och eftersom de som tackat ja till vaccin nu är färdigvaccinerade, så bedömer vi att verksamheten nu kan hålla öppet.

Förebygger ofrivillig ensamhet

Även kommunens mötesplatser för äldre kommer att förändra sin verksamhet med start i september. Då kommer samtliga mötesplatser att erbjuda två till tre aktiviteter per vecka istället för två aktiviteter per månad.

– Mötesplatserna har en viktig roll i att erbjuda en plats för gemenskap för äldre och förebygga ofrivillig ensamhet, så det känns bra att vi nu kan erbjuda fler aktiviteter. Men vi kommer ha samma restriktioner och förhållningssätt som vi haft under sommaren, säger enhetschef Ros-Marie Johansson.

Det innebär att enbart ett begränsat antal personer får vistas i lokalerna, att man får en anvisad plats när man kommer och att alla ska hålla avstånd. Man måste också föranmäla sig till varje aktivitet.

Det finns inget krav på att man som besökare måste ha vaccinerat sig, utan aktiviteterna är öppna för alla.