8:e oktober 2020

Fritt från legionella på Tallgläntans särskilda boende

Nu kan vi berätta att det även är fritt från legionellasmitta på Tallgläntans äldreboende. Samtidigt planeras det för nya kontroller på övriga boenden.

- Vi har förtydligat rutinen för vattenkontroll av legionella på våra särskilda boenden. Vi kommer t.ex. att ta fler prover än tidigare rekommendationer. Rutinen för byte av duschslangar är också tydligare. Det handlar om att minska risken för framtida utbrott, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Ingen legionellasmitta

Sedan tidigare har vi berättat att Bokens äldreboende är fritt från legionella sedan den 9 september. Nu kan vi även berätta att Tallgläntantans äldreboende inte längre påvisar någon legionellasmitta.

Fler kontroller planerade

De åtgärder som vidtagits på Tallgläntan är att samtliga duschslangar och munstycken har bytts ut. Som en förebyggande åtgärd har även rutinen kring spolning med hett vatten i minst tre minuter förtydligats. Från och med den 18 september så har det varit fritt att använda duschar som vanligt igen. Nya prover planeras att tas om cirka två månader.

Under oktober månad kommer det även att utföras vattenkontroller för legionella på övriga boenden inom Falkenbergs kommun.