Framtid Falkenbergs budgetförslag klart
%20FramtidFBG.jpg)
Lars Fagerström (L), Georgia Ferris (KD), Per Svensson (S) och Markus Jöngren (MP), som står bakom Framtid Falkenbergs budgetförslag, står på Doktorspromenaden.
Nu finns förslag på en budget för 2023-25 som har godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott samt av kommunstyrelsen. I budgeten märks till exempel satsningar på personalens pensioner, ökat fastighetsunderhåll och att satsningen på tidiga samordnade insatser i skolan blir permanent. Dessutom planeras det för ny skola, nya förskolor och ny infrastruktur.
Artikeln uppdaterades 14 juni då även kommunstyrlesen godkänt budgeten.
– De satsningar vi gjort på välfärden ligger som en grund i budgeten. Vi gör satsningar så att vi ska nå kommunens mål. Med bättre pensioner blir vi en mer attraktiv arbetsgivare, genom att nå barn med tidiga insatser i skolan bygger vi samhället på lång sikt. Sedan är jag glad över att vi kommer lägga pengar på att rusta upp Doktorspromenaden vid Ätran – det kommer många att ha glädje av, säger Per Svensson(S), kommunråd i Falkenberg.
Budgeten når målen för 2023
Budgeten sträcker sig över en period om tre år. Under år ett och två når budgeten kommunens finansiella mål, under tredje året ligger den något under. Kommunfullmäktiges ena finansiella mål är att överskottet ska vara 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Kommunfullmäktiges andra finansiella mål är att soliditeten ska vara 30 procent.
– Det är väldigt svårt att förutsäga framtiden just nu, så det kan ändra sig. Vi kommer att bli påverkade dels av stigande räntor, dels av stigande priser. Det handlar bland annat om byggmaterial till våra investeringar, om mat och om transporter. De här osäkerheterna är en utmaning alla kommuner står inför. För kommuner som ska bygga mycket, och dit hör Falkenberg, kan utvecklingen påverka mer, förklarar William Hedman, ekonomichef i Falkenbergs kommun.
För kommunens bolag är resultatet (efter finansiella poster) budgeterat till 39,2 miljoner kronor.
Förändringar i budgetarbetet
Den som sätter sig in i detaljerna i budgeten, kommer att upptäcka några förändringar från förra året.
- I budgeten används den nyligen beslutade resursfördelningsmodellen. Den innebär att alla nämnder kompenseras när vi blir fler invånare i kommunen, för att täcka de kostnader som uppstår till följd av det. Tidigare har vi enbart gjort justeringar när det till exempel blev fler elever i skolan eller fler brukare inom omsorgen.
- I budgeten tas också hänsyn till prisförändringar på ett annat sätt än tidigare. Där använder kommunen sig av de bedömningar som SKR, Sveriges kommuner och regioner, gör.
Vad händer nu?
Nu har budgetförslaget godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Beslut om vilket budgetförslag som ska gälla från 1 januari 2023 fattas i fullmäktige den 28 juni. Under hösten arbetar nämnderna vidare med budgeten inom sin egen verksamhet.
Vad är en budget?
Budgeten är kommunens viktigaste styrdokument. Det är kommunallagen som styr att en kommun ska upprätta en budget för nästa kalenderår, och en plan som sträcker sig över tre år. Budgeten talar om hur mycket pengar verksamheterna får kosta och vilka intäkter som finns. Den innehåller också mål för kommunens verksamheter. I budgeten ska intäkterna överstiga kostnaderna.
Här finns aktuella samt tidigare års budgetar, årsredovisningar och ekonomiska rapporter
Kontakt
- Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
- Telefon: 0346-88 60 00
- kontaktcenter@falkenberg.se
- Om kontaktcenter