3:e maj 2018

Först spadtaget för kunskaps- och kulturcentrum

Onsdagen den 2 maj togs det första officiella spadtaget för kunskaps- och kulturcentrum. Hit ska gymnasieskolan, biblioteket, kulturskolan och turistinformationen flytta in i början av 2020.

Det var nämndsordförandena Kerstin Angel (C), barn- och utbildningsnämnden, Per Johansson (C), kultur- och fritidsnämnden och Lars Agbrandt (M), tekniska nämnden som tillsammans tog det första spadtaget. Till sin hjälp hade de Tony Hultberg och Karl Wetterlund som representerade totalentreprenören Serneke.

–Det är en historisk dag, slog Lars Agbrandt (M) fast innan de tog det första spadtaget för Falkenbergs kommuns största investering någonsin.

Efterlängtat med nya lokaler för gymnasieskolan

– För gymnasieskolan är detta verkligen efterlängtat. Vi har levt under lång tid med tillfälliga lösningar. Vi gläds väldigt mycket åt att ta ett rejält kliv mot en sammanhållen gymnasieskola med ändamålsenliga lokaler för alla våra program, säger Kerstin Angel (C).

Även den nuvarande huvudbyggnaden för gymnasieskolan (hus 3) ska genomgå en totalrenovering med helt ny planlösning, ny fasad, nya fönster och entréer. Hus 3 ska även byggas samman med det nya kunskap- och kulturcentrum för att elever och lärare enkelt ska kunna röra sig mellan de två byggnaderna.

Ett levande hus från morgon till sen kväll

Kunskaps- och kulturcentrum ska ligga mitt i centrum med entré mot Stortorget och beräknas vara färdigt i december 2019.

– Men det är inte bara en ny profilerande byggnad mitt i centrum. Det är också en stor satsning innanför väggarna. För biblioteket blir det en uppväxling för hela verksamheten som betyder jättemycket, säger Per Johansson (C) och fortsätter:

– Med kulturskolan som flyttar in i kombination med det fria kulturlivet och föreningslivet som också ska kunna ta del av de nya lokalerna blir det ett levande hus från tidig morgon till sen kväll.

Ny stadsdel med park och bostäder

Bakom kunskaps- och kulturcentrum ska det bli en ny stadspark. Därmed kopplar byggnaden ihop stadskärnan med staden norrut där det planeras för nya bostäder. Tillsammans blir det en ny stadsdel – Krispeln. Detaljplanearbetet för området med bostäder och park pågår.

• Vid frågor eller synpunkter hör av dig till vårt
  • kontaktcenter