30:e november 2020

Förbereder för tillfälliga korttidsplatser på Älvgården

Med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset i Halland förbereder nu Falkenbergs kommun Älvgårdens äldreboende så att det kan användas som korttidsboende. I våras riggades Vinbygården för samma ändamål.

För tillfället har Falkenbergs kommun två covid-platser på Tallgläntans korttidsavdelning. Dessa står förberedda och klara om behovet skulle uppstå.

Kan utöka antalet korttidsplatser

Eftersom smittspridningen i Halland ökar så förbereder nu kommunen även Älvgårdens äldreboende så att man snabbt kan utöka antalet korttidsplatser.

– Precis som i våras så vill vi använda Tallgläntans korttidsavdelning till covid-avdelning. Den är väl anpassad för detta ändamål och medarbetarna som jobbar där är vana vid att hantera olika typer av smitta, säger Heidi Anderssen Evesson, områdeschef för kommunens äldreboenden.

– Skulle vi få ett ökat behov av covid-platser så kan vi alltså använda Älvgården som tillfällig korttidsavdelning för övriga brukare.

Bättre förutsättningar än på Vinbygården

I våras förberedde kommunen Vinbygården i syfte att kunna använda den som tillfällig korttidsavdelning. Eftersom Älvgården nu står tomt väljer kommunen att istället använda detta boende.

– Älvgården är evakuerat med anledning av fastighetens skick, men lämpligheten bedöms ändå vara bättre än på Vinbygården. På Älvgården finns fungerande brandlarm och trygghetslarm och det är utrustat så vård kan bedrivas en kortare tid vid behov, säger Heidi Anderssen Evesson.

Att använda Älvgården som korttidsboende är en tillfällig lösning. Boendet kommer enbart att öppna upp om kommunen inte kan tillgodose behovet av korttidsplatser på Tallgläntans korttidsavdelning.