15:e november 2018

Falkenbergs kommun uppmärksammar barns rättigheter

För femte året i rad uppmärksammar Falkenbergs kommun barns rättigheter genom arrangemanget ljusfesten ”1000-tals lyktor – under samma himmel, under samma kväll”.
– Med denna ljusfest vill Falkenbergs kommun uppmärksamma att varje barn är allas barn och allas ansvar. I Falkenberg finns verkligen den känslan, säger Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

På fredag uppmärksammar Falkenbergs kommun barns rättigheter och barnkonventionen. Falkenbergs kommun är en av många kommuner som uppmärksammar detta med en ljusfest. Denna manifestation startade i Umeå för femton år sedan och i år är det femte året som Falkenbergs kommun deltar i detta nationella arrangemang.

– Med denna ljusfest vill Falkenbergs kommun uppmärksamma att varje barn är allas barn och allas ansvar. I Falkenberg finns den känslan. Det blev vi påminda om i det enorma engagemang som falkenbergarna visade under förra veckan. När vi nu går vidare blir det här ett sätt att visa att vi lyssnar på barnen, säger Mari-Louise Wernersson.

Dantes anhöriga samtycker till att ljusfesten sker på Stortorget

Precis som tidigare år sker ljusfesten på Stortorget. Eftersom platsen har blivit en spontan minnesplats för Dante har Falkenbergs kommun varit i kontakt med pojkens anhöriga som samtycker till att arrangemanget sker vid konstverket ”Hon väntar alltid”.

– Det är något magiskt när alla barnens ljuslyktor är tända. När ljusen tänds uppmärksammar vi alla barn och låter dem ta plats i det offentliga rummet. Vi påminns om barnens rättigheter och tillsammans blickar vi framåt, säger Lise-Lotte Olaisen, bibliotekschef vid Falkenbergs kommun.

Det här händer under ljusfesten

Omkring 1000 lyktor placeras ut på Stortorget från klockan 17, och omkring klockan 18 är samtliga lyktor tända. Från 17:30 blir det framträdanden av Vesterhavsskolans och kulturskolans elever. Ljusfesten pågår fram till klockan 18:30.

Arrangemanget ljusfesten ”1000-tals lyktor – under samma himmel, under samma kväll” arrangeras av Falkenbergs kommun, genom Biblioteken i Falkenberg, Falkenbergs museum, Ungfbg, tillsammans med Rädda Barnen.