4:e juni 2019

Falkenbergs kommun satsar på en nyktrare studentvecka

Inför årets studentfirande i Falkenberg så tar kommunen ett nytt grepp. Kommunstyrelseförvaltningen bidrar med 15 000 kr för att få fler elever att välja en nykter studentvecka.

Att eleverna festar med alkohol under studentveckan är inget unikt eller okänt. För att uppmuntra eleverna att våga välja att vara nyktra genomförs i år en nykterhetstävling, där de tävlar genom att hålla sig nyktra. Tävlingen arrangeras i samband med de aktiviteter som eleverna själva ordnar på fotbollsplanen vid gymnasieskolan under studentveckan.

- Det är viktigt att vi arbetar med att förebygga alkoholkonsumtion bland våra elever. Eleverna kan skada sig själva eller andra i samband med festligheterna. Vi upplever också att många faller för ett grupptryck att festa mer än vad de är vana vid, säger Roy Jörgensen, rektor på enhet 5 på Falkenbergs gymnasieskola.

Personal från polisen, socialtjänsten, UngFbg och Falkenbergs gymnasieskola närvarar även i år

Personal från polisen, socialtjänsten (fältassistenterna), UngFbg och Falkenbergs gymnasieskola har varit på plats tidigare år och kommer även vara det i år. Nytt för i år är dock att eleverna själva har ansökt om och fått beviljat tillstånd för offentlig tillställning. Det innebär bland annat att eleverna anställer fyra godkända ordningsvakter vid varje festkväll.

- Vi hoppas att detta har en lugnande effekt på festandet. Polisen har varit tydlig med att de kommer att ingripa vid behov och bötfälla de som dricker alkohol i stadens centrum. Femhundra kronor är bötesbeloppet för en ordningsbot, berättar Sofia Malmsten från Falkenbergspolisen.

Fina priser väntar

De elever som väljer att delta i nykterhetstävlingen tävlar om ett välkommet tillskott i sommarlovskassan.

- Bland de elever som varit nyktra lottas 5000 kronor ut per kväll. Nykterhetstävlingen genomförs av UngFbg i anslutning till elevernas aktiviteter. Vinnarna får en check i klassrummet på avslutningsdagen och som sedan löses in på kommunens Kontaktcenter veckan därpå, berättar Roy

Bakom nykterhetstävlingen står en arbetsgrupp med representanter från olika förvaltningar inom Falkenbergs kommun, Räddningstjänsten Väst och Polisen. Liknande tävlingar har genomförts av andra halländska kommuner tidigare.