27:e maj 2020

Falkenbergs kommun öppnar för hyresrabatt för idrottsföreningar

Föreningar, företag och andra organisationer som hyr lokaler av Falkenbergs kommun kan nu ansöka om att få hyresrabatt. Syftet är att hjälpa aktörer som fått ekonomiskt inkomstbortfall med anledning av coronapandemin.

Det finns en politisk ambition inom kultur- fritid- och tekniknämnden om att kunna ge hyresrabatt till hyresgäster som hyr anläggningar av Falkenbergs kommun. Politikerna tar det formella beslutet vid sitt möte i slutet av juni. För att underlätta det fortsatta arbetet har hyresgäster, så som till exempel idrottsföreningar, möjligt att lämna in sin ansökan redan nu.

– Vi vet att många har det svårt ekonomiskt med anledning av den situation som hela samhället är i. Därför är vår ambition att göra det här, säger Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Statsbidrag täcker upp

I april beslutade regeringen om en förordning om rabatt av fasta hyreskostnader i utsatta branscher, till exempel idrottsföreningar. Det innebär att hyresvärden har möjlighet att sänka den fasta hyran under april, maj och juni för sina hyresgäster. Därefter kan hyresvärden söka tillbaka pengar från staten.

Det här gäller för hyresrabatten

Falkenbergs kommuns hyresgäster har möjlighet att söka om en sänkning på 50 procent av den fasta hyran för perioden 1 april till 30 juni.

Krav för att få hyresrabatt

Det finns flera krav för att få hyresrabatten. Bland annat ska hyresgästen kunna visa att den har lidit ekonomisk skada på grund av den rådande pandemin. Hyresgästen ska också ha verksamhet inom någon av de branscher som regeringen har pekat ut som extra utsatta. Bland de utsatta branscherna finns till exempel idrottsföreningars verksamhet.

Så här funkar det

Sista dag för att ansöka om en sänkning av lokalhyran är den 15 juni.