25:e september 2019

Falkenbergs kommun köper stort markområde i Tröingeberg – möjlighet till framtida bostäder och skola

På kommunfullmäktiges sammanträde den 24 september beslöts att göra ett större markköp i Tröingeberg. Markköpet är på ca 19 hektar mark till en köpesumma på 27 miljoner kronor.

– Detta är kommunens största markaffär på mycket länge. Falkenberg är en plats där många vill bo och i somras blev vi över 45 000 invånare i kommunen. Det här skapar möjlighet att även i framtiden möta efterfrågan på bostäder men även öka farten i arbetet med ny skola, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenbergs kommun.

De 19 hektar mark ligger i Tröingeberg, ca 2 km från stadskärnan och ca 1,5 km från järnvägsstationen. I dagsläget är området jordbruksmark men det finns sedan tidigare politiska beslut på att området ska planläggas för bostäder. Detaljplanen kommer även prövas för att inkludera något allmänt ändamål, till exempel skola.

– På sikt hoppas vi på ca 750 bostäder i det nya området, vilket motsvarar ca 3–4 årsproduktioner av bostäder i Falkenberg. Området har ett attraktivt läge som är nära både centrum, tågstation och E6:an, säger Niklas Lidström, mark- & exploateringschef i Falkenbergs kommun.

På bilden ser du markköpet markerat (rosa område). Området ligger i Tröingeberg.

Det här är en detaljplan

En detaljplan talar om vad som får byggas och vilken användning mark ska ha. Men också hur byggnader får placeras och hur höga husen får vara. Det är kommunen som ansvarar för att ta fram nya detaljplaner och att de redan gällande följs.

Läs mer och se pågående detaljplaner i Falkenberg