2:a oktober 2018

Falkenbergs kommun har landets tionde bästa näringslivsklimat

Näringslivsklimatet i Falkenbergs kommun är det tionde bästa i landet och bäst i Halland, enligt Svensk Näringslivs senaste ranking.

Av landets 290 kommuner placerar sig Falkenberg på plats 10 i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet, som presenterades under tisdagen den 2 oktober.

– Det är ett väldigt bra resultat för Falkenberg. Det vi ser är resultatet av ett långsiktigt arbete där vi har haft ett gott samarbete med alla näringslivsorganisationer i kommunen, till exempel Näringslivet Falkenberg och Företagarna, säger Jan Melkersson, vd på Falkenbergs näringslivsbolag, FNAB.

Lotsande förhållningssätt

Falkenbergs kommun har de senaste fem åren varit en av de 25 bästa kommunerna i landet, förra året placerade sig kommunen på plats 16. I årets ranking ligger Falkenbergs kommun på plats 10.

– Vi jobbar hela tiden med att förenkla kontakten med kommunen för företagen i Falkenberg. Vi agerar som en lots där vi skapar oss en bild av behovet och kopplar ihop med rätt förvaltning eller organisation, säger Jan Melkersson.

Arbete med kompetensförsörjning

I undersökningen lyfter företagen fram mycket som är positivt. Men det finns också saker som kan förbättras, till exempel möjligheten att rekrytera kvalificerade medarbetare.

– Det här är en nyckelfråga för näringslivet och något som vi också jobbar med. Vi har förstärkt vår organisation med en person som ska jobba med frågan på strategisk nivå. För att lösa den här frågan är det ett långsiktigt arbete som måste till, säger Mattias Fornell, näringslivsutvecklare på Falkenbergs Näringsliv.

Han fortsätter:

– Ytterligare ett sätt är hjälpa till med att föra näringslivet närmare akademin, till exempel få till ett bättre samarbete med högskolor och universitet i närheten, säger Mattias Fornell.

Placeringar – år för år

År 2018, plats 10

År 2017, plats 16

År 2016, plats 25