2:a februari 2021

Falkenbergs kommun ansöker om förlängt besöksförbud

Falkenbergs kommun har nu skickat in en ansökan till Folkhälsomyndigheten om att förlänga besöksförbudet på kommunens äldreboenden med ytterligare tre veckor. Besked väntas komma i nästa vecka.

Den 20 januari infördes ett tillfälligt besöksförbud på samtliga äldreboenden i Falkenbergs kommun. Anledningen var smittläget i Halland och den ökade smittspridningen på några av kommunens äldreboenden.

– Vi stod i ett läge då vi ansåg att det mest ansvarsfulla var att införa ett besöksförbud. Vi såg att smittspridningen ökade på våra boenden och det var ett tufft läge rent personalmässigt, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef.

– Besöksförbudet gjorde att vi kunde begränsa antalet personer som de äldre kom i kontakt med. Vår personal kunde också lägga allt fokus på omvårdnad och på att bistå i vaccineringen av brukarna.

Stor smittspridning i samhället

Sedan besöksförbudet trädde i kraft har ett av de drabbade boendena blivit friskförklarat. Brukarna på samtliga boenden har också fått sin första dos av vaccinet mot covid-19 och under veckan inleds vaccineringen av dos två.

– Men vi ser att smittspridningen i samhället fortfarande är stor och vi har även fått in smitta på ytterligare två äldreboenden under den här perioden, vilket är oroande. Det är ett fortsatt ansträngt läge för personalen och vår sammantagna bedömning är i dagsläget att vi behöver förlänga besöksförbudet med ytterligare tre veckor, säger Daniel Johansson.