29:e april 2019

Falkenberg förbättrar sitt resultat i nationell miljöranking

Falkenbergs kommun har förbättrat sitt resultat i den miljörankning som företaget Aktuell Hållbarhet genomför varje år.

I år hittar vi Falkenberg på plats 122, vilket är en förbättring med 39 placeringar jämfört förra årets miljörankning då vi rasade till plats 161 av 290 kommuner.

Bland våra halländska kollegor så ligger Varberg i topp och Falkenberg näst sist i länsligan. I listan bland Sveriges mindre städer och landsbygdskommuner så håller Falkenberg dock ställningarna på plats 39 av 136 med en poäng på 17,9 av totalt 41 poäng.

- Det går åt rätt håll men vi har högre ambitioner. Jag är nöjd med att vi klättrar i rankingen, men det är viktigare att vi gör skillnad för klimatet och miljön på riktigt än vilken position vi får i en ranking. Miljö- och klimatfrågorna kommer ha hög prioritet i Falkenberg framöver, säger Per Svensson, kommunråd i Falkenberg.

Enkät och nyckeltal ligger till grund för rankingen

Det som ligger till grund för miljörankingen är främst en enkät där varje kommun får skatta sitt miljöarbete inom en rad olika områden. Rankingen räknar även in en rad generella nyckeltal inom miljöområdet.

- Här är vi tuffa mot oss själva. Arbetar vi inte systematiskt med det som efterfrågas så blir svaret ett nej. Det behöver i sig inte innebära att vi inte alls arbetar med frågan, säger Linda Corneliusson Linde, utvecklingsledare inom ekologisk hållbarhet i Falkenbergs kommun.

Nya stora satsningar på hållbarhet i Falkenberg

Det senaste året har Falkenbergs kommuns politiska ledning fattat en rad viktiga beslut om satsningar på hållbarhet. Dels att de globala målen Agenda 2030 ska vara styrande för kommunen, dels har kommunen beslutat om en ny politisk viljeinriktning där man vill att Falkenberg ska vara ett föredöme inom hållbarhet. Hållbarhetsfrågorna har fått ett eget politiskt utskott kopplat till kommunstyrelsen och en egen avdelning inom kommunstyrelseförvaltningen.

- Det finns ett jobb att göra i Falkenberg och nu har vi äntligen fått både ny kraft och riktning in i hållbarhetsfrågorna. Det känns jättebra!, säger Linda Corneliusson Linde.