4:e september 2018

Dessertmästare utmanar och inspirerar våra kockar

Falkenbergs kommun samarbetar med matkreatören Johan Blidberg och kommer i en workshop att ta fram nya desserter till de äldre i kommunen.

– Vi vill utvecklas och Johan kan med sin kreativitet och kunskap ge oss inspiration och utmana oss att tänka i nya banor, säger Camilla Möllborn, verksamhetsutvecklare kost- och städservice vid Falkenbergs kommun.

Mer än bara mat

Den filosofin som kockarna i Falkenbergs kommun jobbar utifrån är att maten har ett större syfte än att stilla hunger.

- Måltiderna fyller en viktig social funktion. Genom maten träffas man och det skapar en gemenskap. Kan vi laga en god dessert som väcker minnen hos de äldre och kan bli starten till ett samtal så har vi kommit dit vi vill, säger Camilla Möllborn.

Kunskap från en dessertexpert

Johan Blidberg driver tillsammans med sin sambo restaurangen Lis Mejeri och är en del i nätverket Falkenbergs Skafferi. Det arbete som Falkenbergs Skafferi har gjort var en betydande del i att White Guide i år utsåg Falkenberg till priset Värt en resa. Johan Blidberg har också medverkat i Kanal 5:s program Dessertmästarna.

Samarbete med matkreatörer

Falkenbergs kommun har under en längre tid haft ett nära samarbete med flera av de matkreatörer som ingår i Falkenbergs Skafferi, till exempel Lisa Lemke, TV-kock och kokboksförfattare, som bland annat driver Prostens pizza.

- Vi har många duktiga matkreatörer i Falkenberg som alla har en stor kunskap. Det är naturligt att vi samarbetar och att vi lär av varandra, säger Camilla Möllborn.

Falkenbergs kommun har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2018 har vi som mål att 35 procent av våra livsmedel ska vara ekologiska. 95 procent av vårt kött är svenskt och 95 procent av all fisk vi köper är MSC-märkt.

• Vid frågor eller synpunkter hör av dig till vårt
  • kontaktcenter