30:e september 2021

Dags att nominera för kommunens priser

Nu är det dags att nominera dem som gjort något extra med koppling till Falkenberg. I år finns två priser i en helt ny kategori – arkitekturpriset. Dessutom har miljöpriset bytts ut mot ett ännu mer hållbart pris – hållbarhetspriset. Nu behöver vi din hjälp att hitta värdiga vinnarkandidater.

Det nya priset inom arkitektur delas ut i två kategorier:

• Arkitekturpris för nyproduktion
  • Arkitekturpris för god byggnadsvård

Anledningen till att vi delar ut priserna är att vi vill uppmuntra fler till att jobba med arkitektoniska värden och god byggnadsvård.

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma dem som byggt eller vårdat något utöver det vanliga – och som är till glädje i människors vardag, säger Yvonne Nilsson (S), ordförande i bygglovsnämnden.

Nytt pris – hållbarhetspriset

Nytt för i år är att miljöpriset har utökats till att bli ett hållbarhetspris. Det speglar bättre hur Falkenbergs kommun arbetar med miljöfrågor – som en del av hållbarhetsarbetet inom ramen för Agenda 2030.

– På så sätt kan vi fånga in de aspekter vi brukar prata om när det gäller hållbarhet: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Ofta går de hand i hand, säger Rebecka Kristensson (S), ordförande i hållbarhetsutskottet.

Med hållbarhetspriset hoppas vi också uppmuntra de viktiga initiativ som sker runt om i kommunen.

– Vi behöver jobba tillsammans för att förflytta kommunen i en hållbar riktning. Det är inte bara kommunens ansvar, eller företagens ansvar, eller föreningarna ansvar – det är här är något vi behöver göra tillsammans. Det avspeglas också i prisets kriterier, fortsätter Rebecka.

De övriga två priserna är kulturpriset och idrottspriset.

Nominera senast 20 oktober

Alla som vill kan nominera kandidater till något av de fem priserna. Vilka kriterierna är går att läsa på prisernas webbplats, där du också kan nominera genom att fylla i ett formulär.

Så utses vinnarna

För alla priserna utses vinnare i fackområdets nämnd.

Vinnarna av kultur- idrotts- och hållbarhetspriset vinner 10 000 kronor och presenteras på Kommunfullmäktige 21 december.

Arkitekturpriset är ett hedersomnämnande som vi kan dela ut årligen. Priset består av diplom och en plakett att sätta på byggnaden eller vid anläggningen. Priset delas ut till våren.