27:e april 2020

Coronateam och utsedda undersköterskor ska minska risken för smittspridning

Nu får hemtjänsten i Falkenbergs kommun stöttning i form av ett coronateam. Och på kommunens äldreboenden har man undersköterskor med coronaexpertis. Syftet är att underlätta för omsorgspersonalen om en brukare insjuknar i covid-19.

I dag, måndagen den 27 april, inför Falkenbergs kommun ett nytt arbetssätt inom äldreomsorgen i kommunal regi. Ett coronateam finns nu på plats som stöd för hemtjänsten om en brukare har misstänkt eller bekräftad coronasmitta.

Coronateamet består av tre undersköterskor som vanligtvis arbetar inom bemanningsenheten. Teamet utgår från Hjortsbergs hemtjänst och kommer att jobba med att stötta, coacha och starta upp arbetet vid en misstänkt coronasmitta.

Är uppdaterade kring rutiner

På äldreboenden i kommunal regi har man istället utsett undersköterskor som ska hålla sig uppdaterade kring de aktuella rutinerna och riktlinjerna gällande coronaviruset. Dessa undersköterskor hjälper till så att boendet hanterar smittan på rätt sätt.

– När det väl blir en smitta inom en verksamhet så måste allt snabbt riggas enligt rutinerna och det är då det här stödet kommer in. Coronateamet och de ansvariga undersköterskorna, sköter allt det praktiska kring detta, säger Carin Hedebrant, områdeschef för hemtjänsten i Falkenbergs kommun.

De startar upp arbetet och coachar personalen

Det rör sig alltså om ett initialt stöd till omsorgspersonalen. Det dagliga omsorgsarbetet kommer även fortsättningsvis att skötas av ordinarie personal.

– I förlängningen så handlar det om att minska risken för smittspridning. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb redan i dag och än så länge har vi inga brukare som insjuknat i kommunens egna verksamheter. Men vi behöver vara förberedda om läget förändras, säger Heidi Andersson Evesson, områdeschef för kommunens äldreboenden.

Under veckan kommer även flertalet timvikarier och poolpersonal, som vanligtvis cirkulerar mellan olika arbetsplatser, att bli placerade på specifika enheter. Syftet är även här att minska risken för smittspridning, men också att säkra personalkontinuiteten.