26:e april 2018

Billigare att ha uteservering i när kommunen slopar avgift

I maj och september blir det gratis för restauranger och caféer i Falkenberg att hyra mark för sina uteserveringar. Det ska ge en längre säsong med uteserveringar och ett mer levande och attraktivt centrum.

Falkenbergs kommun tar ut en avgift på 80 kronor per månad och kvadratmeter för att för hyra mark av kommunen för uteservering. Nu har kommunen beslutat att det ska vara gratis under maj och september.

- Uteserveringar är en viktig del för att centrum ska vara levande och attraktivt. Samtidigt kan vädret vara osäkert vilket påverkar intäkterna för restaurangerna. Med gratis uteserveringar i maj och september kan vi göra det mindre osäkert för dem, säger Fredrik Jansson som är vd på kommunens destinationsbolag Destination Falkenberg AB.

Viktigt att förlänga Falkenbergs sommarsäsong

En av destinationsbolagets stora utmaningar är att förlänga Falkenbergs sommarsäsong. Fredrik Janson tror att gratis uteserveringar kan vara en del för att lyckas.

- Det skapar en mer levande och inbjudande miljö som vi tror att besökare och invånare uppskattar. Vi vill att uteserveringar ska komma upp tidigare och stå kvar längre, säger Fredrik Janson och fortsätter:

- Att förlänga säsongen är en komplex fråga och vi är många som jobbar med det. Både inom näringslivet och kommunen. Uteserveringarna är bara en av flera insatser som vi gör.

Falkenberg utsett till årets ”Värt en resa” av White Guide

I mars i år blev Falkenberg som första kommun någonsin utsett till ”Värt en resa”. En utmärkelse som restaurangguiden White Guide delar ut varje år till en restaurang eller plats, eller i detta fallet en hel kommun.

- Att skapa goda förutsättningar för våra krogar och restauranger är en självklar del i att vårt fortsatta arbete med att utveckla Falkenberg som en matdestination.

Fakta om uteserveringar

Under de två månaderna maj och september är det gratis för restauranger att hyra mark av kommunen för sina uteserveringar. Övriga delen av året kostar det 80 kronor per månad och kvadratmeter. Under 2017 gav Falkenbergs kommun tillstånd till 20 uteserveringar, samtliga inom centrum.