8:e februari 2021

Besöksförbudet på äldreboenden förlängs med tre veckor

Folkhälsomyndigheten har i dag godkänt Falkenbergs kommuns begäran om att förlänga besöksförbudet på kommunens äldreboenden.
– Vi hoppas kunna öppna upp för säkra möten igen den 1 mars, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef.

Den 2 februari skickade Falkenbergs kommun in en begäran till Folkhälsomyndigheten om att förlänga nuvarande besöksförbud, som går ut den 9 februari, med ytterligare tre veckor. Anledningen är att smittspridningen i Halland är fortsatt hög och att personalen har ett ansträngt läge.

Inväntar vaccinets skydd

Folkhälsomyndigheten har nu hanterat frågan och godkänt Falkenbergs kommuns begäran.

– Vi är medvetna om att det blir tufft för både anhöriga och boende att vara ifrån varandra i ytterligare tre veckor. Men efter de här veckorna så har samtliga boende fått sina två doser och vaccinets fulla effekt har satt in. Situationen kommer bli mer stabil och vi kan känna oss tryggare i att återigen öppna upp för säkra besök, säger Daniel Johansson.

Undantag kan fortsatt göras

Besöksförbudet gäller från och med onsdagen den 10 februari och fram till den 28 februari. Liksom tidigare går det att göra undantag från besöksförbudet i vissa fall.

– Vi frågor om undantag får man göra en bedömning i varje enskilt fall. Det är alltid enhetschefen på varje boende som gör den här bedömningen, säger Daniel Johansson.