25:e november 2020

Berguven fritt från legionella

Nu är Berguvens äldreboende fritt från legionellabakterier. Utredningen kring smittan visade att bakterierna satt i duschslangar och munstycken. Dessa kommer nu att bytas ut på hela boendet.

Det var i mitten av november som kommunen vid en rutinkontroll hittade legionellabakterier i två rum på äldreboendet Berguven. Inget av rummen hade för tillfället någon hyresgäst.

Tillväxt i slangar och munstycken

När kommunen nu utrett var i vattenrörsystemet bakterierna fanns såg man att tillväxten skett lokalt i duschslangar och munstycken.

– Det är betydligt enklare att åtgärda bakterietillväxten när den sitter så långt ut i systemet. Vi kommer nu att byta ut samtliga duschslangar och munstycken på boendet. Det behöver göras med jämna mellanrum och även om vi inte hittat legionella i fler rum just nu så ser vi ändå att det är en viktig åtgärd att vidta i förebyggande syfte, säger socialchef Johan Klingborg.

Enligt de rutiner som finns ska det dagligen spolas i de lägenheter som har hyresgäster. I de lägenheter som står tomma ska spolning ske en gång i veckan.