15:e oktober 2018
En kvinna står utomhus och håller blommor och ett diplom framför sig.

Anna Henriksson, undersköterska i Slöinge hemtjänst, har utsetts till Årets handledare av Vård- och omsorgscollege Halland.

Anna Henriksson från Slöinge hemtjänst har utsetts till
Årets handledare

I mitten av oktober utsågs Anna Henriksson, undersköterska på Slöinge hemtjänst, till Årets handledare av Vård- och omsorgscollege Halland. Uppvaktningen skedde i aulan på Varbergs sjukhus.
– Tack, jag känner mig verkligen grundlurad, säger Anna och tar skrattande emot blommor och diplom.

Anna trodde att hon var bjuden till Varbergs sjukhus för att marknadsföra hemtjänsten i Falkenbergs kommun och blev både överraskad och rörd till tårar över utmärkelsen.

– Det känns smickrande! Lite förvånande också, men det känns positivt att få bekräftelse på att man gör ett bra jobb. Det kan det vara skönt att få höra ibland, säger Anna Henriksson.

Eleverna nominerade sina handledare

Det är första gången som Vård- och omsorgscollege Halland utser Årets handledare bland de undersköterskor som hjälpt deras elever under praktiktiden. Det är eleverna själva som nominerat sina handledare och i år tog Anna Henriksson hem titeln för sina fina insatser.

– Jag vill att eleverna ska vara riktigt bra när de varit hos oss, så jag är lite hård efter varje besök vi varit på. Jag brukar säga vad jag tyckte var bra, vad som var sämre och vad vi ska tänka på inför nästa gång. Jag frågar också alltid eleven hur han upplevt det, säger Anna Henriksson.

Ett gott bemötande är det viktigaste

Anna berättar att för henne är det viktigt att förmedla värdet av ett gott bemötande till sina elever.

– Din upplevelse av en situation spelar inte så stor roll om personen du tar hand om har en annan upplevelse. Man måste försöka sätta sig in i hur brukaren upplever det att du är där, säger hon.

Så här löd motiveringen:

”Annas engagemang och sätt att leda leder till att de studerande får lära sig att se den enskilde individen utifrån en helhetssyn. Fokus ligger på vad, hur och varför man arbetar som man gör i verksamheterna. Detta leder i sin tur till en inre reflektion hos eleverna som skapar ett lärande för livet. Anna skapar utifrån varje enskilt möte med brukare möjligheter för de studerande att reflektera över händelser i det dagliga arbetet, vilket skapar ett inre djup av förståelse hos de studerande.”