23:e april 2018

15 nya jobbtillfällen i Glommen

15 nya jobb skapas när Marine Harvest flyttar in Falkenberg Seafoods tidigare lokaler i Glommen. Hyreskontraktet med Falkenbergs kommun som äger lokalerna är på fem år. Samtidigt fortsätter arbetet med planerna för hur Glommens hamnområde ska bli i framtiden.

Falkenbergs kommun har skrivit ett hyresavtal med Marine Harvest om att hyra Falkenberg Seafoods tidigare lokaler i Glommen. Hyreskontraktet är skrivet på fem år. Falkenbergs kommun köpte lokalerna under 2017.

- På lång sikt är tanken att det inte ska vara någon industriell verksamhet här. Men innan vi vet exakt vad det ska bli i området är det bra att vi kan hyra ut lokalerna och att det skapar nya arbetstillfällen. Vi är nöjda med den här lösningen, säger Mattias Fornell, företagsutvecklare på kommunens näringslivsbolag Falkenbergs Näringsliv AB.

15 nya jobbtillfällen

Marine Harvest är ett norskt bolag som sedan 2016 har verksamhet i Falkenberg. Nu utökas den med paketering av fisk i så kallade atmosförpackningar.

- Idag har vi kontor i Falkenberg där jag själv och två till sitter. Vi räknar med att vi ska anställa ytterligare 15 personer. Det kommer att vara tjänster inom både produktion och tjänstemannasektorn. Vi påbörjar rekrytering inom kort och räknar med att vara igång med verksamheten under sen sommar, säger Marcus Axelsson, försäljningsdirektör på Marine Harvest.

Redan anpassade lokaler

Eftersom lokalerna redan är anpassade för den verksamhet som flyttar in krävs inga större investeringar för Falkenbergs kommun.

- Som vi ser det kunde vi inte få en mer passande hyresgäst. De kan mer eller mindre bara flytta in. Det enda vi behöver göra är en mindre renovering av invändiga ytskikt, säger Irene Wigroth, chef för bygg- och projektenheten som ansvarar för Falkenbergs kommuns lokaler.

Marine Harvest verksamhet kommer att innebära ett visst flöde av transporter in och ut ifrån hamnområdet. Antalet transporter uppskattas bli färre än under Falkenberg Seafoods tid.

Kommunen vill hitta långsiktig lösning för Marine Harvest

När de fem åren har passerat ser Falkenbergs kommun gärna att Marine Harvest blir kvar i kommunen.
- Vi har påbörjat arbetet med att hitta en permanent lösning. Vår förhoppning och önskan är såklart att kunna behålla de här jobben inom kommunen, säger Mattias Fornell.

Marine Harvest är positiva till att bli kvar i Falkenberg.
- Det finns många duktiga falkenbergare med erfarenhet av livsmedelsbranschen och som det ser ut nu blir vi gärna kvar i Falkenberg, säger Marcus Axelsson.

Långsiktiga planer för hamnområdet i Glommen

Våren 2016 antogs ett planprogram för hamnområdet i Glommen som anger de stora dragen för den framtida utvecklingen av området. Planprogrammet för hamnområdet slår fast att det fortsatta detaljplanearbetet ska ha fokus på besöksnäring och fiskeverksamhet. Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Glommens hamnområde är påbörjat. Ett första samråd beräknas bli aktuellt någon gång under 2019.