Alla verksamheter som serverar mat och dryck har redan fått skriftlig information från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och besöket är ett sätt att samtala om hur vi kan få detta att fungera på ett säkert sätt för både företagaren och gästen.
– Dialogen mellan oss och verksamhetsutövarna har varit väldigt bra. Det finns en önskan att vilja göra rätt. Den dialog vi har, det är att svara på frågor och hjälpa så att det blir rätt. När vi sen utför kontroller så är man förberedd, säger Anders Ramberg, chef för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Anders Ramberg vill också lyfta att ett stort ansvar även ligger hos gästerna. Dels att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och dels att lyssna på hur restaurangerna vill ha det när vi är där.
– Det är inte okej att flytta stolar och bord hur som helst, utan står det uppställt på ett visst sätt så är det så verksamhetsägaren vill ha det. Då ska vi respektera det, menar Anders Ramberg.