• Start
  • Nyheter
  • Säkra mötesplatser gör det möjligt för anhöriga och äldre att träffas

Säkra mötesplatser gör det möjligt för anhöriga och äldre att träffas

Besöksförbudet på kommunens äldreboenden är påfrestande för både anhöriga och äldre. Från och med måndagen den 27 april erbjuder Falkenbergs kommun därför möjligheten till möten utomhus under säkra former.


I filmen berättar Mattias Törngren, projektledare för PIO, Planeringscenter för individuell omsorg, om projektet Säkra mötesplatser.

Den 12 mars införde Falkenbergs kommun besöksförbud på samtliga äldreboenden i kommunen. Syftet var att skydda de äldre, som är den största riskgruppen för covid-19, mot att bli smittade av coronaviruset.

Långvarigt besöksförbud kräver lösningar

Det har nu gått sex veckor sedan besöksförbudet infördes och behovet av att kunna träffas har blivit allt tydligare bland både anhöriga och äldre.

– Det finns en risk att den här situationen kan bli långvarig och därför kände vi att vi måste hitta en lösning för att anhöriga och äldre ska kunna träffas trots besöksförbudet, säger Mattias Törngren, projektledare för PIO, kommunens Planeringscenter för individuell omsorg.

Säkra mötesplatser

Projektet går under namnet Säkra mötesplatser och lösningen är mobila plexiglasmoduler som placeras ut på en befintlig terrass eller balkong på äldreboendet. Modulen är två meter bred och 1,8 meter hög. Den äldre slår sig ner vid ett bord på ena sidan av modulen och anhöriga på den andra. Det kommer att finnas en mötesvärd på plats som hjälper till så att mötet sker på ett säkert sätt. Mötesvärden kommer också att sprita av ytorna mellan varje möte.

– Även om man inte kan röra varandra så kan man i alla fall se varandra och fika tillsammans och jag tror att det är värt mycket i ett sådant här läge, säger Mattias Törngren.

Börjar på fyra äldreboenden

Från och med måndagen den 27 april kommer denna mötesform att erbjudas på Tallgläntan, Boken, Berguven och Älvgården. PIO kommer att utvärdera arbetssättet under cirka en veckas tid och om allt fungerar bra så kommer man att införa dessa säkra mötesplatser även på övriga äldreboenden.

Så här bokar du ett möte

Kontakta avdelningen din närstående bor på. Det är möjligt att boka ett halvtimmespass och mötena är förlagda till eftermiddagarna. För mer information om vilka dagar och tider som är möjliga att boka, kontakta det aktuella boendet.


Mattias Törngren, projektledare för PIO, berättar hur själva mötet kommer att gå till.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15