• Start
  • Nyheter
  • Lättnader kring munskydd och visir inom vård och omsorg

Lättnader kring munskydd och visir inom vård och omsorg

Personal som jobbar inom vård och omsorg behöver nu enbart använda munskydd i situationer då de inte kan hålla avstånd till brukare, besökare eller kollegor. Det har Region Halland beslutat.

– Detta är ett beslut som jag vet är väldigt efterlängtat bland vår vård- och omsorgspersonal. Det har inte varit lätt för dem att använda munskydd under hela arbetspasset, så det är skönt att de slipper det nu. Men i brukarnära arbete så är det fortfarande munskydd som gäller. Och självklart ska skyddsutrustning användas vid misstänkt eller konstaterad smitta, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Förändrat läge – men fortsatt viktigt med hygienrutiner

Det var i januari 2021 som Region Halland beslutade att personal som arbetar inom vård och omsorg skulle ha på sig munskydd kontinuerligt när de var i tjänst. Vid brukarnära arbete skulle de även fortsätta använda visir. Syftet var att ytterligare minska smittspridningen av coronaviruset.

Nu har läget förändrats, vilket gör det möjligt att införa lättnader. Smittspridningen har minskat i samhället, många i befolkningen har vaccinerat sig och belastningen på sjukvården är inte längre lika hög.

– Nu går det åt rätt håll och vi kan successivt återgå till en mer normal arbetsvardag. Men det gäller att även fortsatt följa basala hygienrutiner, säger Anja Sönnerstedt.

Rekommendationer för besökare och brukare

Besökare på särskilda boenden för äldre och på grupp- och servicebostäder behöver inte ha munskydd när de träffar sina närstående. Det gäller dock inte på korttidsboenden. Där är rekommendationen att både besökare och brukare fortsatt ska bära munskydd när det inte går att hålla avstånd.

– Sen gäller det såklart att de som besöker sina närstående är symtomfria. De nationella allmänna råden gäller fortfarande och vi har alla ett eget ansvar i detta, säger Anja Sönnerstedt.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15