• Start
  • Nyheter
  • Kommunen bygger boende för personer med psykisk funktionsnedsättning

Kommunen bygger boende för personer med psykisk funktionsnedsättning

Det första spadtaget för psykiatriboendet i området Stafsinge Arvidstorp har nu tagits. – Nu är vi igång och det känns riktigt bra. Det är en välbehövlig satsning i Falkenberg. Det kommer att bli ett ordentligt lyft för de personer som boendet riktar sig till, säger Kerstin Rosell, socialnämndens ordförande.
Två kvinnor och en man, iklädda varsin gul skyddsväst och skyddshjälm, gräver med varsin spade inne på ett inhägnat område.

Nu har det första spadtaget för kommunens psykiatriboende tagits. Från vänster: Christina Johansson, ordförande i Fabos styrelse, Jörgen Olin, NCC och Kerstin Rosell, socialnämndens ordförande.

Ett nytt boende för personer med psykisk funktionsnedsättning har legat i kommunens planering i många år. Av olika anledningar har byggnationen skjutits på framtiden, men 2018 blev projektet tilldelad tomten i Stafsinge Arvidstorp och nu är byggnationen igång.

– Det är ett efterlängtat boende eftersom vi inte har några bra platser att erbjuda den här målgruppen i dagsläget. Nu har vi chansen att bygga på ett sätt som tillgodoser målgruppens behov och det blir nytt och fräscht, säger Eva-Britt Andersson, områdeschef för socialpsykiatrin.

Tio lägenheter och gemensamma utrymmen

Boendet ska byggas på Stafsingevägen, bakom AIK-vallen. Det är planerat för tio lägenheter och en gemensam del med kök där de boende kan umgås och ha gemensamma aktiviteter. I anslutning till den gemensamma delen ligger också ett personalutrymme.

Varje lägenhet har en egen ingång från gården och kommer bestå av vardagsrum, kök, sovrum och badrum med tvättmaskin och torktumlare.

– Boendet är bemannat dygnet runt och kommer ha formen av ett U. Fördelen med U-formen är att man kan leva ett självständigt liv. Man behöver inte gå genom boendet för att komma till sin lägenhet, utan man väljer själv om och när man vill nyttja de gemensamma ytorna, säger Eva-Britt Andersson.

En av lägenheterna kommer också att vara en så kallad återhämtningsplats dit man kan komma om man behöver stöd och hjälp efter ett insjuknande.

– Då kommer man hit för att återhämta sig och läka till dess att man mår så pass bra att man klarar av att flytta tillbaka till sin egen lägenhet, säger Eva-Britt Andersson.

Ett samarbete med NCC och Fabo

Det är byggföretaget NCC som kontrakterats för bygget och planen är att boendet ska stå klart i september 2022.

– Jag tycker Fabo har gjort ett jättebra arbete med att ta fram ett boende som möter de behov som den här målgruppen har. Jag ser fram emot att få komma hit och besöka det när det står klart, säger Kerstin Rosell.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15