Tack för att du håller avstånd, tillsammans minskar vi risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

Falkenbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset. Vi ser kontinuerligt över hur det kan påverka våra verksamheter och vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter ger.

Stanna hemma om du är sjuk

Några viktiga saker som alla kan göra:

 • Stanna hemma om du är sjuk, även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.

Alla som är 12 år eller äldre och har symtom på covid-19 bör boka självprovtagning. Provet visar om du har en pågående covid-19-infektion och du tar det på dig själv. Barn mellan 6-11 år har också möjlighet att boka tid för provtagning.

Läs mer om hur det går till och om hur du bokar provet på 1177 Vårdguiden.länk till annan webbplats

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att:

 • Stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar.
 • Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer. Det gäller även om du eller ett barn bara har lindriga symtom.

På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra.

Följ råd för att hindra smittspridning

Det är också viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rådlänk till annan webbplats för att hindra smittspridning i allmänhet:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Folkhälsomyndigheten har den 22 oktober beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andralänk till annan webbplats. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

Information från ansvariga myndigheter

Flera myndigheter ansvarar gemensamt för frågor som rör coronaviruset i Sverige. På krisinformation.se finns samlad information från de ansvariga myndigheterna.länk till annan webbplats

Du kan också gå direkt till:

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Har du frågor om coronaviruset?

Har du frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 finns fler länktips på webbplatsen för det nationella informationsnumret 113 13länk till annan webbplats. Om du inte hittar det du söker, kan du ringa 113 30 och få hjälp. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Information about corona virus in english and other languages

Det finns nu information på många olika språk, bland annat dari, finska, franska, kinesiska, pashto, persiska, polska, somaliska, spanska, tigrinji och tyska. Hjälp gärna någon som inte kan svenska att hitta information på sitt språk.

Här hittar du länkarna/here are information in several languageslänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten/Public health agency in english (here is also information in other languages)länk till annan webbplats

Krisinformation.selänk till annan webbplats (english)

Nationell telefonlinje för frågor om corona för personer med

migrationsbakgrund

Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer

i regionerna. De talar arabiska, somaliska, persiska/dahri, tigrinja/amarinja och ryska.

Linjen är öppen vardagar kl. 09.00–12.00 och 13.00–15.00

Ring 08-123 680 00

Påverkan på kommunens verksamheter

När berättar vi om smitta i vår verksamhet?

Vi gör en bedömning från fall till fall. Grunden är att det råder sekretess på individnivå, men också att de som behöver veta får veta. Det kan vara anhöriga, kollegor eller andra. Det är en bedömning som görs av Smittskydd Halland. Ibland kan det finnas anledning att berätta var det finns smitta även för fler, och då kan vi göra det, om det kan ske med hänsyn till sekretessen.

Ska du ordna ett arrangemang?

Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare.

Förbudet gäller inte heller för de som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Det finns ett stödpaket till inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19.

Kontakt