Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrklig vigsel och lika rättsligt bindande. Om du och din partner vill gifta er borgerligt kan ni bli vigda av en vigsel­­förrättare på stadshuset i Falkenberg. 

Hur går det till?

Vigseln kan förrättas av en vigselförrättare i Falkenbergs stadshus. Om ni har önskemål om att gifta er på någon annan plats går detta ofta att ordna. Tid och plats för vigseln bestäms direkt med vigselförrättaren. Vigseln tar från cirka 5-10 minuter och uppåt, utifrån vad ni önskar. Efter ceremonin får ni ett bevis på att vigseln ägt rum. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket om att vigseln ägt rum.

Vilka ska vara med?

Vid vigseln ska två vittnen närvara. Vittnena ska ha fyllt 18 år. Det kan vara föräldrar, barn, syskon eller vänner. Inför vigseln behöver vigselförrättaren få uppgifter om namn och adress till vittnena. För vigslar under kontorstid kan personal i stadshuset ställa upp.

Är det något vi måste göra innan vi gifter oss?

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Var ute i god tid då prövningen vanligtvis tar några veckor. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Blanketterna "Ansökan om hindersprövning" (hitta mer information om hindersprövning härlänk till annan webbplats) samt eventuellt "Anmälan makars efternamn" (läs mer om att byta namn i samband med vigsel härlänk till annan webbplats) finns hos Skatteverket. Dessa ska ni underteckna och skicka till Skatteverket. Utländska medborgare behöver intyg från hemlandet som bekräftar att man inte är gift.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel" och gäller i fyra månader. Lämna in intygen till vigselförrättaren före vigseln.

Om någon av er inte kan svenska behöver ni själva ta med någon som kan tolka.

Kostar det något?

Nej, att vigas och registreras borgerligt i Falkenbergs kommun är kostnadsfritt.

Vilka är vigselförrättare?

Vigselförrättarna i Falkenbergs kommun är politiker och tjänstemän i kommunen. De är utsedda till vigselförrättare av länsstyrelsen. Kontaktuppgifter hittar du här nedanför. 

Kontakt