Lars Fröding blir ny kommunchef i Falkenbergs kommun

Lars Fröding blir ny kommunchef i Falkenbergs kommun. Det beslutade kommunstyrelsen idag.
– Vi ser att Lars har ett ledarskap som ger oss stabilitet och som tillsammans med hela organisationen kan vidareutveckla vår service för våra invånare, säger Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Lars Fröding har muntligen tackat ja till tjänsten som kommunchef i Falkenbergs kommun. Han är 55 år och har en lång erfarenhet av att jobba i offentlig sektor. Han kommer närmast från en tjänst som samhällsdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland och har tidigare bland annat varit kommunchef i Laholms kommun och Sotenäs kommun samt varit socialchef i Falkenbergs kommun.

– Det känns väldigt bra och jag ser framemot att börja. För mig handlar kommunchefsrollen om att tillsammans med medarbetare och chefer jobba för kommunens bästa. I ett sådant team är alla lika viktiga eftersom all har en kompetens att bidra med, säger Lars Fröding, blivande kommunchef i Falkenbergs kommun.

Samtliga partier i kommunstyrelsen står bakom beslutet att erbjuda Lars Fröding tjänsten som kommunchef. – Han är en uppskattad chef och en person som kan inspirera andra i sitt arbete. Det är en person som passar bra i Falkenbergs kommun, säger Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Lars är rätt person att leda Falkenbergs kommun, han kommer att ge oss stabilitet och blir viktig i arbetet att leda hela kommunen framåt, säger Per Svensson (S), oppositionsråd.

Även fackliga representanter har varit med i rekryteringsarbetet och anser att Lars Fröding är rätt person för tjänsten.

Det här händer nu

Det som återstår nu är att parterna formellt ska skriva på anställningsavtalet. Det är ännu inte helt klart när Lars Fröding börjar sin tjänst, antingen blir det före sommaren eller direkt efter sommaren. Anders Ramberg kommer att vara fortsatt tillförordnad kommunchef fram till dess att Lars Fröding är på plats.

Så har rekryteringen gått till

Rekryteringen startade i höstas och Falkenbergs kommun har parallellt med eget arbete tagit hjälp av en rekryteringfirma för att hitta lämpliga kandidater. Under rekryteringsarbetet har utvalda kandidater fått genomföra flera intervjuer och olika tester. Målet har varit att hitta en person som är strukturerad och har en förmåga att tillsammans med ledningsgruppen nå resultat i hela organisationen.

På agendan för ny kommunchef

På Lars Frödings agenda som ny kommunchef kommer det finnas flera uppgifter. En del i arbetet blir att leda hela kommunkoncernen, alltså den kommunala organisationen, kommunala bolag och förbund, i arbetet med att möta den demografiutmaning som Falkenbergs kommun står inför. De kommande åren ökar andelen barn, unga och äldre. Samtidigt ökar inte andelen som arbetar i samma takt. Därför behöver kommunen hitta innovativa lösningar som gör att kommunen kan fortsätta att ge samma service trots nya förutsättningar.

Sidan uppdaterad: 2018-02-21