Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Näringslivsklimatet i Falkenberg är bäst i Halland

Falkenbergs kommun har Hallands bästa näringslivsklimat och det 16:de bästa i landet enligt Svensk Näringslivs senaste ranking.
– Vi klättrar nio placeringar vilket känns jättebra. Det här är resultatet av ett långsiktigt arbete där vi har haft ett gott samarbete med alla näringslivsorganisationer i kommunen, till exempel Näringslivet Falkenberg och Företagarna, säger Jan Melkersson, vd på Falkenbergs näringslivbolag FNAB.

Jan Melkersson, VD och Mattias Fornell, företagslots på FNAB

Jan Melkersson, VD och Mattias Fornell, företagslots på FNAB

Av landets 290 kommuner placerar sig Falkenberg på plats 16 i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet.

– Vi har de senaste åren lagt fokus på att förenkla för företagen i Falkenberg. Vi har till exempel en företagslots och en evenemangslots. En annan viktig del är att vi har ett bra samarbete med alla näringslivsorganisationer i kommunen, till exempel Näringslivet Falkenberg och Företagarna, säger Jan Melkersson.

Att främja ett gott näringslivsklimat en prioriterad fråga för Falkenbergs kommuns politiska ledning.

– Det finns en positiv anda i hela Falkenbergs kommun, där vi alla strävar mot att hela tiden förbättra för företagande. Den här placeringen är ett bevis på detta, säger Mari-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i kommunens näringslivsbolag. 

Arbete med kompetensförsörjning

Företagen i kommunen pekar på mycket som är positivt i Svenskt Näringslivs ranking men det finns också delar som kan bli bättre. Företagen vittnar om att de börjar få svårt att rekrytera kompetent personal.

– Vi vet att detta är en nyckelfråga för näringslivet. Därför tittar vi nu på hur vi skulle kunna hjälpa till med att föra näringslivet närmare akademin, till exempel få till ett bättre samarbete med högskolor och universitet i närheten, Mattias Fornell, företagslots på Falkenbergs Näringsliv. 

Rankingen - år för år

År 2017, plats 16
År 2016, plats 25
År 2015, plats 19
År 2014, plats 20
År 2013, plats 22
År 2012, plats 34
År 2011, plats 30
År 2010, plats 49
År 2009, plats 64

Sidan uppdaterad: 2017-09-26