Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Två personer som pratar med varandra.

Bli språkvän och gör skillnad

Vill du göra skillnad för en person som nyligen kommit till Sverige och Falkenberg? Då kan du bli språkvän. Som språkvän hjälper du en nyanländ att träna svenska och snabbare finna sig till rätta här. Nu kan du anmäla ditt intresse hos oss på Falkenbergs kommun.

– Det finns många nyanlända här som vill ha någon de kan träffa och umgås med för att öva svenska och lära sig mer om Sverige. Vi har redan många som väntar ivrigt. Nu hoppas vi bara att vi hittar ett gäng språkvänner också, säger Emma Widell som leder Språkvänsprojektet i Falkenbergs kommun.

Så här blir du språkvän

För att bli språkvän behöver du fylla i ett anmälningsformulär till att bli språkvänlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Därefter hjälper Emma Widell dig att hitta någon du kan tänkas passa ihop med och att planera ert första möte.

Det spelar ingen roll hur gammal du är, alla kan bli en språkvän. Du kan vara det själv, med en kompis eller med din familj. Du behöver heller inga speciella förkunskaper. Det räcker att du är nyfiken på andra människor och kulturer.

– Du ska såklart kunna det svenska språket, men du behöver inte vara född i Sverige, säger Emma Widell.

Ni bestämmer vad ni ska hitta på

Det är du och din nya vän som bestämmer när ni ska träffas, hur ofta och vad ni ska hitta på. Ni kan till exempel ta en promenad, fika eller träna ihop.

– Det bästa är att inkludera den här personen i din befintliga vardag, som att träffas på Vallarna till exempel, tipsar Emma Widell.

Integration och vänskap för livet

Enligt Emma Widell är språkvänsprojektet ett sätt att bygga broar mellan människor.

– Integration berör alla människor och det är just vid det personliga mötet som den verkliga integrationen sker. Jag har också hört att många blivit riktigt goda vänner genom Språkvänsprojektet.

Sidan uppdaterad: 2016-11-01