Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Falkenbergs kommun forsätter att upphandla utförare av personlig assistans

Efter en intensiv debatt och jämn omröstning beslutade kommunfullmäktige på tisdagen att Falkenbergs kommun ska fortsätta att upphandla utförare av personlig assistans.

Personlig assistans är ett stöd för personer med en omfattande funktionsnedsättning. De väljer själva vem som ska utföra den personliga assistansen och det finns olika alternativ. I dagsläget är drygt 100 personer beviljade personlig assistans och det stora flertalet har gjort ett eget val. En handfull personer har inte valt en utförare, och de får därför hjälp från kommunens upphandlade utförare.

Frågan om kommunen ska kunna erbjuda personlig assistans i egen regi har debatterats under en längre tid till följd av ett medborgarförslag. Under tisdagens kommunfullmäktige stod två förslag mot varandra.

  • Ett förslag från socialdemokraten Per Svensson med flera som syftade till att införa personlig assistans i kommunal regi. Förslaget hade sin grund i medborgarförslaget.
  • Kommunstyrelsens förslag var att fortsätta upphandla tjänsten.

Jämn votering

En lång debatt avslutades med votering i frågan. Alliansen plus kunde rösta igenom kommunstyrelsens förslag. Voteringen slutade med 25 röster för kommunstyrelsens förslag och 24 för Per Svensson med fleras förslag. Vänsterparitet och Sverigedemokraterna ställde sig bakom Per Svensson med fleras förslag. Två SD-ledamöter var frånvarande vid mötet.

Kommunens upphandlade utförare är Frösunda Omsorg AB.

Se debatten i efterhand

Du kan se hela debatten i kommunfullmäktige i efterhand genom att klicka här.länk till annan webbplats Frågan debatteras 2 timmar och 43 minuter in i mötet. 

Sidan uppdaterad: 2016-08-31