Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Fortsatt utbyte med kinesisk systerstad

I slutet av april åker delar av Falkenbergs politiska ledning till Kina tillsammans med representanter från de kommunala bolagen Falkenbergs Näringsliv och Destination Falkenberg.

Sedan flera år tillbaka har Falkenbergs kommun ett nära samarbete med systerstaden Shijiazhuang i Kina. Vid besöket i april ligger fokus på ett fördjupat turismsamarbete och ett fortsatt utbyte inom utbildning, näringsliv och handel.
- Vår ambition är att våra samarbeten med Kina ska bli fler och mer djupgående framöver, säger Jan Melkersson, vd Falkenbergs Näringsliv.

Senast den politiska ledningen i Falkenberg besökte Shijiazhuang var 2008. Sedan dess har den kinesiska stadens ledning delvis ändrats.
- Eftersom delar av den politiska ledningen är ny är det viktigt att vi visar vårt engagemang för att ha en fortsatt bra relation, säger Mari-Louise Wernersson, C, kommunråd och styrelseordförande i Falkenbergs Näringsliv.

Hon och Per Svensson, S, räknar även med att ta upp frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter med sina kinesiska kollegor.
- Demokrati och mänskliga rättigheter är något vi alltid tar upp, säger Per Svensson, S, oppositionsråd och styrelseledamot i Falkenbergs Näringsliv.

Det är det kommunala bolaget Falkenbergs Näringsliv som står för resan till Kina och total reser nio personer från Falkenbergs kommun, Falkenbergs Näringsliv och dotterbolaget Destination Falkenberg. Näringslivet har fått anmäla intresse om att följa med. De företag som följer med bekostar sin resa själv.

Med på resan följer även den tidigare bordtennismästaren Peter Karlsson. Pingisen har väldigt hög status i Kina och Peter Karlssons medverkan bidrar till ökad uppmärksamhet för Falkenberg. I samband med besöket premiärsänds Kinas version av ”Packat och klart”. Avsnittets tema är Skandinavien och en stor del av programmet spelades in i Falkenberg i somras. Programet beräknas ha en publik på 600 000 000 tittare.

Deltagare från Falkenbergs kommun, Falkenbergs Näringsliv och Destination Falkenberg

Per Svensson, S, oppositionsråd och styrelseledamot i Falkenbergs Näringsliv.
Claës-L. Ljung, M, kommunråd och styrelseledamot i Falkenbergs Näringsliv.
Dahn Persson, S, styrelseledamot i Falkenbergs Näringsliv.
Tore Holmefalk, C, styrelseledamot i Falkenbergs Näringsliv.
Jan Melkersson, vd, Falkenbergs Näringsliv.
Johan Bengtsson, projektledare, Falkenbergs Näringsliv.
Fredrik Janson, vd, Destination Falkenberg.

Peter Karlsson, bordtennisprofil.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31