Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Det här är förutsättningarna för kommunens ekonomi

Snart lägger majoriteten och oppositionen fram sina budgetförslag. Förslagen utgår från de ekonomiska förutsättningarna i Falkenbergs kommun. Vill du ha koll på förutsättningarna så läs detta.

Varifrån får kommunen sina pengar?
Förenklat kan man säga att kommunens pengar kommer från skatter och statsbidrag. En viss del av kommunens verksamhet finansieras genom avgifter.

Vad lägger kommunen pengar på?
Under 2017 har Falkenbergs kommun lagt 45 procent av hela budgeten på utbildning för barn och ungdomar som går i förskolan, förskoleklass, grundskolan och gymnasiet. 37,6 procent av budgeten har gått till den service som socialförvaltningen har, till exempel äldreomsorg eller annan typ av omsorg. Mycket av det som kommunen gör är vi skyldiga till att göra enligt olika lagar.

Vad påverkar ekonomi framöver?
Falkenbergs kommun kommer att få en förändring i befolkningsstrukturen. Under de närmsta tio åren ökar andelen unga och gamla. Det gör att behovet av förskolor, skolor och äldreboenden ökar. Samtidigt ökar inte gruppen som jobbar i samma takt.

Vad blir konsekvensen?
I Falkenbergs kommun använder vi egna pengar och lånade pengar när vi behöver investera i nya skolor och så vidare. När befolkningsstrukturen förändras behöver vi låna mer än tidigare vilket ger ökade räntekostnader.

Vilka datum ska man ha koll på?
Det viktigaste datumet är den 28 november. Då är det kommunfullmäktige och då förväntas kommunens nya budget att klubbas. Den gäller från årsskiftet.

Sidan uppdaterad: 2017-11-03