Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Ordningsregler för stränder och insjöbad

Flera av våra badplatser och stränder är definierade som offentlig plats. Vad som gäller för dessa platser regleras efter lokala ordningsföreskrifter. Övriga bad som ligger i naturvårdsområden är reglerade efter de regler som gäller för dessa områden. Ofta är det länsstyrelsen som sköter dessa.

Grundläggande ordningsregler

  • Bilkörning på stranden är inte tillåtet utom för att ta sig till de platser där parkering är angiven. Sådana strandparkeringar finns på Ringsegård och i Ugglarp.
  • Ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 15 maj till 15 september.
  • Camping är inte tillåten på offentlig plats eller i anslutning till badstränder.
  • För att minska risken för olyckor mellan vindsurfare och badande bör inte vind- och kitesurfing ske närmare stranden än 200 meter.
  • Inget skräp får lämnas kvar på stranden. Ta med det hem eller använd sopkärl där det finns. Om ett sopkärl är fullt, lägg inte skräpet bredvid då fåglar sprider ut det över stranden. Sopkärlen är tänkta för plast, papper, matrester och liknande. Ta med trasiga luftmadrasser och brassestolar hem.

Hund och häst på badstränder

Mellan 15 maj och 15 september gäller hundbadzon på våra kommunala badplatser. Övrig tid är det tillåtet att ta med hunden till stranden.

Här finns hundbadzon

Hundbadzon finns vid Olofsbo havsbad, Netas/Skrea strand och Ugglarps havsbad. På alla dessa platser går det att nå hundbadzonen utan att passera över övrig strand. Följ de stigar som markerats med en blå hänvisningsskylt med texten "hundbad".

Hundar måste vara kopplade på stranden och får inte vara utanför hundbadzonen mellan 15 maj till 15 september. Du måste också plocka upp avföring. Det finns hundlatriner vid varje hundbadzon.

Tanken med hundbaden är främst att ge hela familjen en möjlighet att vara tillsammans på stranden utan att någon måste stanna kvar hemma som hundvakt.

Hästar på stranden

Det är tillåtet att ta med sig hästen och rida på alla kommunala stränder från 15 september till 15 maj.

För allas trivsel är det viktigt att du följer reglerna.

Kontakt