Eldningsförbud – Fire ban – Feuerverbot i hela kommunen. Bevattningsförbud i delar av kommunen.

Det är förbjudet att elda utomhus. Det råder även bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Read more/Lesen Sie mehr → Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Stränder och badplatser

Falkenbergs kommun har många välbesökta badplatser, både stränder och insjöbad. Här hittar du en lista på alla badplatser och en beskrivning av hur vi sköter de kommunala stränderna.

Så här städar vi stränderna

Falkenbergs kommun sköter strandskötseln på sju av badstränderna i Falkenbergs kommun. Dessa är Rosendals strand, Glommens strand, Olofsbo strand, Skrea strand, Ringsegårds strand, Långasand strand och Ugglarp strand.

Dessa badstränder har en högre servicegrad, vilket innebär att de behöver städas. Samtliga kommunalt skötta badstränder är utrustade med toalett och det finns parkering i anslutning till stranden.

Så här går det till

Under badsäsongen städar vi stränderna alla dagar i veckan. Vi städar stränderna manuellt eller med maskin. Vi avlägsnar då skräp som inte hör hemma på en strand. Exempel på detta är förpackningar, glas och cigarettfimpar.

Beroende på väderlek harvar vi stranden några gånger per säsong för att luckra upp sanden, och när den torkat körs en traktordragen strandstädningsmaskin som siktar sanden från främmande föremål.

På de kommunala badstränderna hjälper idrottsföreningar till med strandstädningen alla dagar i veckan. Måndag-fredag kör även kustpersonalen med strandstädningsmaskinen samt avlägsnar sand från ”spängerna”.

Utöver de sju kommunalt skötta badständerna utmed kusten som beskrivs här, finns det fler platser att bada och vistas på. En del av dessa ligger i naturvårdsområden, där man måste ta hänsyn till djur och växter.

Vi ser också över alla insjöbad varje säsong och gör tillsyn minst en gång per vecka. Detta innefattar att klippa gräset, tömma papperskorgar, se över toaletter och kolla att badbryggor är hela och säkra.

Det är kultur- och fritidsförvaltningen som sköter om skötseln av badplatserna.

Vi värnar om strandens naturliga miljö

Badstränderna är inte konstgjorda anläggningar utan naturmiljö med en fungerande ekologi. Därför anser vi att tång, molluskskal, stenar med mera hör till strandens naturliga miljö. Vi tar dock bort tång när det finns stora mängder som stör badlivet under bra badväder. Men det är alltså inte självklart att små mängder tång tas bort, såvida inte detta sker vid ordinarie harvning.

Döda djur

Av hygieniska skäl tar vi under badsäsongen även bort kadaver av döda djur, som sälar och tumlare.

Ta med ditt skräp hem

Det är viktigt att alla som besöker stranden tänker på att ta med sitt skräp från stranden när man går hem. I anslutning till stränderna finns sopkärl som är avsedda för plast, papper, matrester och dylikt. Om ett sopkärl är fullt är vi tacksamma om du inte lägger skräpet bredvid eftersom fåglarna snabbt sprider ut det över stranden. Ta hellre hem det och släng det i din egen soptunna.

Trasiga luftmadrasser, brassestolar och andra saker som inte hör hemma i sopkärlen måste du ta med hem. Konsekvensen om många slänger saker som inte hör hemma i kärlen blir att vi måste tömma dessa oftare, vilket gör att till exempel skottning av sand hamnar längre ner på prioriteringslistan.

Toaletter vid badplatser

Toaletterna städas alla dagar i veckan flera gånger per dag. Ibland kan det upplevas som att det inte är städat för att golvet är sandigt, men eftersom vi städar genom att spola golvet förs det snabbt in ny sand.

Alla toalettbyggnader, både vid kommunala bad och vid övrig kust, har fått ett anläggningsnummer. På skyltningen står det att toaletten är kommunal, om den har begränsad öppettid och telefonnummer för felanmälning. Anläggningsnumret hjälper dig att felanmäla rätt toalett för snabb åtgärd.

Ordningsregler för stränder och insjöbad

Flera av våra badplatser och stränder är definierade som offentlig plats. Vad som gäller för dessa platser regleras enligt lokala ordningsföreskrifter.PDF

Övriga bad som ligger i naturvårdsområden är reglerade efter de regler som gäller för dessa områden. Ofta är det länsstyrelsen som sköter dessa områden.

Ordningsregler

Här är våra grundläggande ordningsregler för stränder och badplatser:

  • Bilkörning på stranden är inte tillåtet utom för att ta sig till de platser där parkering finns. Sådana strandparkeringar finns på Ringsegård och i Ugglarp.
  • Hundar är tillåtna på de tre hundbaden, belägna i Olofsbo, Netas/Skrea strand och Ugglarp. I övrigt är hundar inte tillåtna på stränderna under tiden 15 maj till 15 september. Läs mer om hundbad längre ner på sidan.
  • Ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 15 maj till 15 september.
  • Camping är inte tillåten på offentlig plats och i anslutning till badstränder.
  • För att minska risken för olyckstillbud mellan vindsurfare och badande bör inte vind- och kitesurfing ske närmare stranden än 200 meter.
  • Inget skräp får lämnas kvar på stranden. Ta med det hem eller använd sopkärl där sådana finnes. Om ett sopkärl är fullt, lägg inte skräpet bredvid då fåglar sprider ut det över stranden. Sopkärlen är tänkta för plast, papper, matrester och dylikt. Trasiga luftmadrasser och brassestolar tas med hem

Hund och häst på badstränder

Det är möjligt att ta med hunden till tre olika stränder i Falkenbergs kommun. På var och en av dessa stränder finns en avgränsad zon där hundar får vistas under förutsättning att de är kopplade.

Här finns hundbad

Hundbadzon finns vid Olofsbo havsbad, Netas/Skrea strand och Ugglarps havsbad. På samtliga platser går det att nå hundbadzonen utan att passera över övrig strand. Följ de stigar som markerats med en blå hänvisningsskylt med texten "hundbad".

Hundar måste vara kopplade på stranden och får inte vistas utanför hundbadzonen mellan 15 maj till 15 september. Du måste ockå plocka upp avföring. Det finns hundlatriner vid varje hundbadzon.

Tanken med hundbaden är främst att ge hela familjen en möjlighet att vara tillsammans på stranden utan att någon måste stanna kvar hemma som hundvakt.

Hästar på stranden

Det är tillåtet att ta med sig hästen och rida på alla kommunala stränder från 15 september till 15 maj.

För allas trivsel är det viktigt att du följer reglerna.

Kontakt

  • Vid frågor eller synpunkter hör av dig till vårt
  • kontaktcenter