Tack för att du håller avstånd, tillsammans minskar vi risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Parker och planteringar

Det finns många sköna och gröna platser i vår stad. Här finns flera parker med varierande karaktär och vi jobbar året runt med att smycka staden med färgsprakande planteringar. 

Parker

I centrala Falkenberg har du aldrig långt till en grön park. Här kan du koppla av, promenera, hämta energi eller leka en stund.

Vallarna

Vallarna är vår mest besökta park med blandad växtlighet. Här kan du hitta både inhemska och exotiska arter. Variationen på aktiviter är stor. Du kan leka, träna eller promenera. Vi ansvarar för diskgolf, utegym, motionsslinga, parkour och skatepark. Vallarna är ofta barnens favorit där det erbjuds en stort lekområde med lekplats, balansbana, vilse i skogen runda och ett minizoo. Toalett finns i anslutning till lekplatsen. 

Badhusparken

Här har planteringar utförts med tanke på att erbjuda något att se på under hela året. Det finns perennplanteringar, buskrabatter och praktfulla träd. I och omkring parken finns de offentliga konstverken, Ätran, Laxkalle och badande flickor. För barnen finns det en mindre lektåg.

Laurentiiparken/Rosariet

En gång det medeltida torget, som blev stadens första park. Här finns ett rosarium med över 60 sorters rosor av både gammeldags och modernt ursprung.

Kryddan

Många sorters kryddor, medicinalväxter, fruktträd och bärbuskar i en skyddad plantering bakom Falkenbergs Museum.

Här på FBG.se kan du läsa mer om våra parker.länk till annan webbplats

Lekplatser

Barn behöver leka och röra på sig för att utvecklas och hålla sig friska. Därför satsar vi i Falkenberg på lekplatser som är både roliga och säkra.

Här på FBG.se kan du läsa mer om våra lekplatser.länk till annan webbplats


Planteringar

Vi jobbar året runt med att smycka staden och försöker finnas på platser där mycket människor rör sig och får möjlighet att njuta av våra gröna och färgsprakande planteringar. Det är parkavdelningen som ansvarar för alla kommunens planteringar och utsmyckningar. Vår personal ritar och planerar själva för både rabatter och blomsterarrangemang i urnor. Först ut är penséerna som planteras ut redan i mars och sedan fortsätter vi med alla sommarblommor i början av juni. Till midsommar räknar vi med att alla sommarblommor ska vara på plats.

Urval av planteringar i Falkenberg

  • Kullen
  • Området runt Tullbron
  • Stortorget

Urval av sommarblommor i Falkenberg

  • Lejongap
  • Papegojblad
  • Begonia
  • Margerit
  • Klockranka
  • Pelargon
  • Sötpotatis

Växthus

I kommunen har vi ett 1500m² stort eget växthus där vi odlar och där driver vi upp alla våra växter. Här hittar du både perenner, säsongsblommor och exotiska växter. Vi odlar ungefär 200-300 sorters blommor per år. Med ett eget växthus har vi möjlighet att prova nya sorter och vi kan erbjuda klimatanpassat växtmaterial med en lokal närhet och rätt i tid. Vi använder bara biologiska bekämpningsmedel. Vi har tyvärr ingen möjlighet att sälja växter till privatpersoner men kommunala förvaltningar, bolag eller föreningar är välkomna att höra av sig med förfrågningar. Är du mer intresserad av växthuset finns det möjlighet att göra studiebesök för större grupper.  

Plantskola

I anslutning till växthuset har vi en plantskola där vi hanterar större växter som buskar och träd.

Vett och etikett

Tänk på att våra parker och planteringar är till för alla. Lämna alltid platsen så som du själv vill möta den. Vi är rädda om våra parker och planteringar och åverkan på dessa kan räknas som skadegörelse. 

Hundar

Tänk på att stadens parker och rabatter är våra arbetsplatser. Håll koll på din hund och plocka upp efter hunden när den uträttar sina behov.

Här kan du läsa mer våra lokala ordningsföreskrifter om vilka regler som gäller.

Kontakt