Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Yrkeshögskoleutbildning

Husbils- och husvagnstekniker

Nu kan du genom Vuxenutbildningen i Falkenberg söka till den nya yrkeshögskoleutbildningen Husbils- och husvagntekniker. Som Husbils- och husvagnstekniker kan du arbeta i branschen som tekniker, arbetsledare eller som servicechef. Behovet i branschen är mycket stort i hela Sverige. Ta chansen och sök till den första utbildning i landet av detta slag.

YH-logga

 

Sista ansökningsdatum är 18 april

Ansökningsblankett YrkeshögskolanPDF


Yrkeshögskolan ger goda chanser till jobb

När du studerar vid yrkeshögskolan gör du en stor del av utbildningen på en arbetsplats. Studieformen kallas Lärande i arbete (LIA) och innebär att du som student får praktisera dina nya kunskaper ute på ett företag och får alltså känna på ditt blivande yrke under studietiden. Du får också möjlighet att visa upp dig på arbetsmarknaden. Detta leder till att många studenter börjar arbeta på sitt LIA-företag. Nio av tio studenter på yrkeshögskolan får arbete efter examen.

Kursöversikt

Husbils- och husvagnstekniker är en unik yrkeshögskoleutbildning på 205 YH-poäng som pågår från den 10 september 2018 till den 19 juni 2019. Du studerar på heltid och du kan ansöka om studiebidrag och studielån hos CSN.

Kurser:

Arbetsledning

10 p

Chassi

15 p

El-kunskap, elektronik

40 p

Examensarbete

10 p

Företagsekonomi

15 p

Kyla och värme

20 p

Lärande i arbete 1

20 p

Lärande i arbete 2

30 p

Miljö och kvalitet

5 p

Montage och demontering

20 p

Sandwichkonstruktion

15 p

Täthet och gaskontroll

5 pSumma poäng: 205 p


Efter examen

När du tagit examen från yrkeshögskoleutbildningen Husbils- och husvagnstekniker kan du arbeta som: tekniker, arbetsledare och servicechef inom Husbils – husvagnsbranschen. Nio av tio studenter får arbete efter examen och många börjar arbeta på det företag där de gör sitt lärande under arbete (LIA).

Ett nära samarbete mellan näringsliv och utbildning

Yrkeshögskoleutbildningen är framtagen i samarbete med Falkenbergs näringslivs AB och med lokala företag. Behov av Husbils- och husvagnstekniker finns i hela regionen. Medverkande företag finns representerade i ledningsgruppen som också representeras av studenter och personal från Vuxenutbildningen i Falkenberg. Ledningsgruppen får inblick i utbildningen, följer studenternas studiegång samt kontrollerar att utbildningen lever upp till krav och riktlinjer i branschen. Ledningsgruppen ser också till att utbildningen följer den utvecklingstakt som sker ute i arbetslivet.

Några medverkande företag: AutoVendo AB, Campea Sverige, Forsbergs fritidscenter Sverige, Hymer center Sverige, Kabe Sverige, PR husbilar, Vincent fritidscenter.

Behörighet och förkunskaper

För alla utbildningar gäller att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund och erfarenhet har möjlighet att uppfylla kraven. Se mer under Saknar du formell behörighet?

Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

När det gäller punkt två ovan har Myndigheten för yrkeshögskolan förtydligat reglerna för vad som gäller om du har läst in behörighet på folkhögskola – se myndighetens föreskriftlänk till annan webbplats angående detta.

Krav på särskilda förkunskaper

(Formell behörighet)

  • Körkort A
  • Genomgången utbildning i nationella programmet i fordon, teknik, eller bygg är meriterande
  • Även yrkeserfarenhet inom båtbyggnation, bilreparatör, reparatör eller elmontör är meriterande

Saknar du formell behörighet?

Om du som saknar formell behörighet men ändå tror att du har nödvändiga förkunskaper som du uppnått på annat sätt så kan du få din kompetens prövad mot behörighetskraven. Du kanske har erfarenheter från arbetslivet eller andra erfarenheter som resor och informella uppdrag. För att visa på din samlade kompetens ska du skicka in handlingar som styrker studier på olika nivåer, erfarenhet från arbets- och föreningsliv eller andra aktiviteter som ställt krav på dina förmågor.

 

Yrkeshögskoleutbildningen underhållstekniker lyder under Myndigheten för Yrkeshösgskolan och Förordning (2009:130) om yrkeshögskolan.

Sidan uppdaterad: 2018-02-16