Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Skolmat

Lunch

Varje dag serveras lunch i kommunens skolor och förskolor. De flesta skolor har en skolrestaurang där måltiden serveras. På någon skola äter man i sina klassrum (hemvister).

I skolrestaurangen serveras det dagligen

  • En varmrätt med kött, fisk, soppa eller en vegetarisk rätt
  • Potatis, ris eller pasta till varmrätten
  • En salladsbuffé
  • Hårt eller mjukt bröd till varje måltid
  • Till soppa serveras smörgåspålägg till brödet
  • Vatten eller mjölk som dryck

Kommunen arbetar med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Barn och ungdomar får cirka en tredjedel av sitt dagliga behov av energi och näring när de äter skolans lunch. Maträtterna på matsedeln näringsberäknas alltid och och alla måltider lagas enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

Maten på fritids/förskola

Till frukost serveras gröt, fil eller yoghurt med flingor, som kan bytas mot ägg en gång i veckan. Det ingår alltid smörgås med pålägg och en grönsak eller frukt.

Mellanmål består av sörgås med pålägg, mjölk, fil eller yoghurt och frukt eller grönsak. Detta kan ibland bytas ut mot andra kolhydratbaserade mellanmål så som smoothie, fruktsallad eller något tillagat varmt mellanmål.

Tillsammans med lunchen får barnet cirka 2/3 av sitt dagliga behov av näring.

Kommunens ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden. Ungefär 80-85 procent av skolmatsedelns rätter lagas från grunden efter egna recept. Köken använder så rena råvaror och produkter som möjligt.

Sidan uppdaterad: 2018-01-18