Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Prao

Prao är en veckas praktik på en arbetsplats i 7:an och i 8:an. Du får en handledare på arbetsplatsen som ser till att du blir väl omhändertagen. Beroende på var du gör din prao får du hjälpa till med olika sysslor eller mest gå bredvid och titta. Du får inte göra några tunga eller farliga arbeten och får heller ingen lön. Prao är ett led i din utbildning och till för att du ska få en inblick i arbetslivet!

Läs mer om syftet med prao genom dokumentet som finns i länkspalten. Där står också kortfattat om förväntningar på dig när du är ute på din prao.

Hur väljer jag prao?

Det finns många olika sätt att komma underfund med var man vill genomföra sin prao. De flesta väljer olika arbetsplatser och det är också meningen. Huvudsaken är att det känns rätt för dig. Genom att du frågar om prao-plats på egen hand, gärna genom att gå dit, får du också chans att växa – du märker att du kan och vågar. Du kan också ringa och fråga. Behöver du tips på ställen att fråga eller har du andra funderingar så finns din lärare och en skola/arbetslivsutvecklare som kan stötta dig. Skola/arbetslivsutvecklare finns på skolan en eller ett par dagar i veckan före du ska ut på prao.

Det är också för din skull som du i första hand inte ska ha prao med dina mamma eller pappa eller annan närstående. Det är nyttigt och modigt att söka sig till en annan plats än den du redan känner till! Kanske du och en kompis kan vara med på varandras föräldrars jobb? Har du någon granne eller kusin att fråga? Något företag som ligger i närheten av ditt hem? Är du nyfiken på något särskilt yrke? Finns det någonstans du skulle vilja sommarjobba? Passa på att prova!

När har jag prao?

Kontakta din lärare om du undrar vilken prao-vecka som gäller för dig. Läraren kan också svara på vilken undervisning som kommer att ske i samband med prao och om eleverna får särskilda uppgifter under praoperioden. All närvaro är obligatorisk och handledare på arbetsplatsen och eleven bestämmer tillsammans arbetstiderna som ska ligga inom spannet 6:00 på morgonen och 20:00 på kvällen.

Lycka till!

Sidan uppdaterad: 2017-08-15