Falkenberg är landets 39:e bästa skolkommun

Falkenbergs kommun är landets 39:e bästa skolkommun enligt Lärarförbundet. Det är en förbättring med 61 placeringar i den årliga rankingen.

Rankingen bygger på 14 olika kriterier. Ett av kriterierna är hur många av studenterna på gymnasiet som fullföljer sina studier. På det här området placerar sig Falkenberg på plats 21 av landets 290 kommuner. 2016 hade vi plats 48. Läs hela undersökningen härlänk till annan webbplats

”Det är vår uppgift att motivera studenterna”

– Det är viktigt att studenterna slutför sina utbildingar för att de ska ha en stabil utbildningsgrund att stå på. Vi har kommit en bra bit på väg, men vi måste fortsätta att arbeta med frågan. Det är vår uppgift inom skolan att hela tiden motivera studenterna att slutföra sina utbildningar. Arbetet måste vi göra varje dag, året om, säger Ulf Olsson, verksamhetschef vid Falkenbergs gymnasieskola.

Andelen studenter som slutför sina studier vid Falkenbergs gymnasieskola har stigit till runt 90 procent. För några år sedan var andelen lite drygt 70 procent. Att andelen studenter som fullföljer sina studier ökar i Falkenberg är också något som bekräftas i rapporten Öppna jämförelser, från Sveriges kommun och landsting, som kom tidigare i höst.

En annan del i rankingen bygger på hur lärare uppfattar kommunen som avtalspartner och vilka förutsättningar lärare får i kommunen. Här tappar Falkenbergs kommun drygt 20 placeringar och ligger på plats 121.
– Det här är något vi behöver reflektera över tillsammans, säger Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fortsatt fokus på förbättring

Barn- och utbildningsnämnden stakade i våras ut en ny väg för förskolan och skolan i Falkenbergs kommun. Ambitionen är att alla elever ska få möjligheten att utvecklas i sitt lärande och att vägen dit går genom ett tydligt konkritiserande kvalitetsarbete.
– Förbättringsplanen Utbildning Falkenberg är ett långsiktigt arbete. Vi har en fortsatt hög ambitionsnivå att göra bra förskolor och skolor ännu bättre, säger Kerstin Angel.

Sidan uppdaterad: 2017-10-05