Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Celine Brandt visar vad som finns i brandbilen, bland annat pulversläckaren som användes när branden på förskolan släcktes.

Celine Brandt visar vad som finns i brandbilen, bland annat pulversläckaren som användes när branden på förskolan släcktes.

Räddningstjänsten besöker barn från förskola som brann

Sirenerna ljuder högt. Barnen från nyligen eldhärjade Solhagens förskola håller för öronen.

– En gång till! ropar de.

Brandmannen Celine Brandt startar sirenen igen. Att räddningstjänsten besöker förskolan är ett sätt att skapa förtroende och låta barnen bättre förstå vad som hänt.

Jonas Holmström visar en brandslang för ett barn i rosa galonjacka.

Jonas Holmström.

Det var natten till måndag 14 april som någon eller några krossade ett fönster och tände eld på Solhagens förskola. Tack vare förskolepersonalens goda rutiner att stänga och hålla ordning, samt att räddningstjänsten snabbt kom till platsen, blev skadorna begränsade till ett rum. Den avdelning som brann behöver rivas och få nya material på alla ytor. Troligen blir det klart senare i höst, exakt när beror på hur stora skadorna är under ytan. Den andra avdelningen däremot, samt köket, räcker det att sanera. Där går troligen att öppna redan i slutet av april.

– Personalens förebyggande arbete har varit jätteviktigt. Det har sina rutiner, de har följt dem och det underlättade för mina kollegor så att de lättare kunde släcka branden, säger han.

Frågor från barnen

Den här dagen är han och brandmännen från team 3 på förskolan för att visa och förklara hur räddningstjänsten arbetar.

– Det här är ett bra tillfälle att visa vilka vi är under hjälmen. För barn kan vi se läskiga ut med all utrustning. Genom att visa vilka vi är får de tillfälle att ställa frågor och vi skapar förtroende, säger han.

Personalen uppskattar besöket. De brandmän som var med i släckningsarbetet har också kommit på besök. De kom på ett föräldramöte dagen innan, och svarade på föräldrarnas frågor. Barnen har också frågor.

– Någon har frågat varför det var just vår förskola som brann och vem som gjorde det, berättar pedagogen Birgitta Svensson.

– Vi svarar på frågorna varefter de kommer och svarar på det vi kan. Efter det här besöket kommer det kanske fler frågor, säger Susanne Gregersen, pedagog.

Lediga lokaler i närheten underlättade

Räddade kläder i svarta sopsäckar.

Räddade kläder.

Hon och hennes kollegor fick snabbt ställa om den 14 april när det inte gick att komma in på förskolan. Tur i oturen fanns dels en avdelning i en annan byggnad, dels tomma lokaler på fritidsgården Stenfalken. Här kommer barnen att vara kvar tills de kan flytta tillbaka. Utöver att flytta barnen och informera föräldrar tillkom en hel del praktiska göromål.

– Det som hände är fruktansvärt och gräsligt. Nu har det gått några dagar. Och det har, trots allt, gått bra. Vi var nog alla trötta efter veckan – men vi rodde detta i land. Alla – barn, föräldrar, chefer – har varit fantastiska, säger Birgitta, och lyfter fram betydelsen av den goda stämningen i gruppen sedan tidigare.

– Och barnen har landat. De har tagit det bra, de ställer frågor. Men vi är väldigt uppmärksamma. De som inte frågar har också ofta funderingar, säger Susanne.

"Personalen har gjort ett fantastiskt jobb"

Solhagens förskola innifrån.

Förskolan innifrån.

Förskolechef Margret Lilliehöök är tacksam mot personalen för deras stora engagemang under veckan.

– Det var tur i oturen att vi kunde vara i en lokal så nära. Vi har haft ett möte för personalen tillsammans med beteendevetare och psykolog. Vi har ordnat personal som kan komma och hjälpa till med maten. Vi har haft kontakt med föräldrarna, som också har ställt upp. Som chef har jag försökt underlätta så mycket som möjligt, men jag vill verkligen lyfta fram pedagogerna. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

Snart är det dags för räddningstjänsten att lämna. De har visat den typ av pulversläckare som användes vid branden, barnen har fått provsitta bilen och hålla i brandslangen. Barnen provar även radion. En pojke hör sin egen röst och skrattar så han kiknar. Den här gången var det en bra anledning att räddningstjänsten kom.

Sidan uppdaterad: 2016-04-12