Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Bästa Konfucius-klassrummet finns i Falkenberg

Falkenbergs gymnasieskola har numera Europas bästa Konfucius-klassrum. Detta enligt Konfuciusinstitutet i Kina. För drygt en vecka sedan besökte representanter från skolan staden Shanghai för att ta emot priset för utmärkelsen ”2015 Confucius Classroom of the Year”.

Ulf Olsson tar emot utmärkelsen årest Konfucius-klassrum.

Ulf Olsson tar emot pris från Liu Yandong.

– Det är givetvis roligt och hedrande på alla sätt. Det har varit många inblandade, nuvarande och tidigare lärare och rektorer, som lagt ner ett stort arbete på detta, säger gymnasieskolans verksamhetschef Ulf Olsson.

Det finns över 1000 Confucius Classroom i världen och över 200 i Europa. Det var i kategorin bäst i Europa som Falkenberg hamnade på topp. Hur bra ett klassrum är baseras på vad man har gjort under året, hur man marknadsfört sig och hur man fått in olika verksamheter i arbetet.

– Vi erbjuder nämligen inte bara studier i kinesiska för gymnasieelever utan även språk- och kulturkurser för näringsliv, aktiviteter för yngre skolbarn, sommarskola med kalligrafi, kinesiska instrument och Kung Fu i augusti varje år, med mera, förklarar Ulf Olsson. 

Prisutdelare var Kinas vice premiärminister Liu Yandong.

Confucius Classrom i Falkenberg

Falkenbergs gymnasieskola samarbetar sedan fem år tillbaka med en skola i Shijiazhuang samt med Hanban. Hanban är en organisation som arbetar för att främja kunskaper om kinesiska och stimulera intresset för kinesisk kultur i övriga världen. Samarbetet har resulterat i att det sedan 2012 finns ett Confucius Classroom på Falkenbergs gymnasieskola med en kinesisk lärare, Haihu Song, på plats. Tillsammans med lärare på skolan undervisar han i kinesiska och kinesisk kultur. Elever som väljer kinesiska som språkval har möjlighet att åka på en utbytesresa.


Sidan uppdaterad: 2015-12-16