Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Elev och lärare i Confusius sommarskola på gymnasiet

Origami (konsten att vika pappersfigurer) och kalligrafi på sommarskolan.

Kinesisk sommarskola lockar fler

I år har Confusius sommarskola lockat drygt 60 unga och vuxna deltagare. Dubbelt så många jämfört med förra året. Under en veckas tid lär man sig kinesisk kultur genom språk, musik, kalligrafi och Kung Fu på Falkenbergs gymnasieskola.

Musiklärare i Confusius sommarskola

Traditionella kinesiska musikinstrument i klassrummet

Sedan många år tillbaka har Falkenbergs kommun samarbetat med den kinesiska storstaden Shijiazhuang på flera plan. På senare tid har det kommit att handla mycket projekt och utbyten i skolans värld. Till exempel har en lärare och en specialpedagog från Falkenberg under sommaren besökt Kina för att arbeta med värdegrundsfrågor med sina kinesiska kollegor.

Året om kan gymnasieelever i Falkenberg välja kinesiska som språkämne, kommunens grundskolor får besök av den heltidsanställda läraren från Kina. Och för andra året i rad arrangeras även Confusius sommarskola som är öppen för alla, både barn och vuxna.

- En fördubbling av antalet deltagare visar att det finns ett stort intresse och det är jätteroligt, säger Maria Wolfhagen som är ansvarig rektor på gymnasieskolan.

Elever och lärare praktiserar Kung Fu

Kung Fu i idrottshallen

Inte mindre än nitton lärare guidar deltagarna genom de fyra ämnena. Av dessa är inte mindre än sexton själva skolelever, 13-14 år gamla, som ansökt om att få komma till Falkenberg och dela med sig av sina kunskaper. Och därmed förstås också själva lära sig om hur livet och kulturen fungerar i Sverige. Inte minst genom att eleverna bor hemma hos familjer runtom i Falkenberg medan de är här.

- Det blir väldigt mycket på riktigt skulle man kunna säga. Människor möter människor och det är fantastiskt roligt att se utbytet mellan kinesiska och svenska ungdomar, menar Maria Wolfhagen.

Hennes ambition är att sommarskolan ska växa ytterligare. Med fler deltagare och ännu högre kvalité. Mycket handlar förstås om hurpass intresserade Falkenbergs invånare är men att döma av utvecklingen från första till andra året så är intresset stort.

Sidan uppdaterad: 2014-08-07